Nebezpečný most hrozí zřícením

Jihlava - Most přes řeku Jihlavu u Vladislavi na Třebíčsku je v havarijním stavu a hrozí, že se každou chvíli zřítí. Obec už ho nechala osadit značkou zákaz vjezdu. Ten ovšem řidiči nerespektují a stále riskují. Za zachování mostu bojují i místní, kteří kvůli tomu sepsali dokonce petici.

Konstrukce mostu zrezivěla, trámy ztrouchnivěly a kamenné základy podemlela voda. Most je však nejkratší spojnicí městyse Vladislav s obcemi Slavičky, Pozďátky nebo Okrašovice. Hojně ho využívají také místní majitelé nemovitostí. „Dle mého soudu by se po něm neměli pohybovat ani pěší, natož potom nějací motoristé. Policie říká jednoznačně, most je třeba uzavřít i pro pěší a vstup na něj jen na vlastní riziko,“ popisuje situaci starosta obce Jan Havlena. 

Podle místních přes most navzdory zákazu vjezdu projede za hodinu i přes deset aut. Policie na místě řidiče často pokutuje, ale nesetkává se to s pochopením, zákazové značky někdo ničí nebo hází do vody a kdosi posunul i traverzu znemožňující vjezd. „My jsme navrhli umístění pevné překážky na mostní konstrukci společně s dopravním značením příčná uzávěra,“ vysvětluje mluvčí Policie ČR Třebíč Marcela Lavická. 

Most v havarijním stavu dál podemílá každá větší voda. Oprava je však v nedohlednu, k mostu se totiž vůbec nikdo nehlásí. „Na pozemkovém úřadě mi řekli, že neznají majitele, že není nikdo zapsán ani evidován. Pokud si most do vlastnictví nevezme obec, tak jiná možnost na opravu není,“ tvrdí autor petice za zachování mostu Jaromír Pazderník.

Skoro tisíc lidí se podepsalo pod petici, ve které požadují opravu a zachování mostu. Potřebných minimálně pět milionů korun však Vladislav zatím nemá a bojí se, že vyřešení problému potrvá ještě hodně dlouho.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)