Skládku v CHKO Žďárské vrchy prošetřují kriminalisté

Nové Město na Moravě - Kriminalisté a Česká inspekce životního prostředí se zabývají skládkou v oblasti CHKO Žďárské vrchy. Provozují ji dva bratři z Nového Města na Moravě. Tvrdí, že povolení k jejímu provozování mají, podle místostarosty města i Správy CHKO to ale možné není.

„Stavební suť, dřevo, cihly, nějaký beton, asi ze silnice,“ říká strážce CHKO Žďárské vrchy Lubomír Dajč při pohledu na skládku. Ochranáře na ni upozornili lidé z nedalekého Pohledce. Majitelem pozemku je Miroslav Lukeš z Nového Města na Moravě. S bratrem Ondřejem nabízejí firmám levné skládkování jakéhokoliv materiálu s tím, že na to mají povolení. Peníze vybírají v hotovosti přímo na místě.

„Sutě, zemina 40–100 korun tuna, živice 250–380 za tunu. Povolení na to máme, není problém,“ uvedl Ondřej Lukeš, provozovatel skládky v chráněné krajinné oblasti. „V této oblasti si nedovedu představit, že by město povolilo takovouto skládku, to nepřipadá vůbec v úvahu,“ řekl místostarosta Nového Města na Moravě Stanislav Marek.

Bratrům povolení nedala ani Správa CHKO Žďárské vrchy. Přesto pozemek dál nabízejí jako skládku. Trest teď čeká firmy, které materiál na skládku dovezly. „My zahajujeme správní řízení o pokutě s firmami, které sem skládku navezly, a následně řízení o odstranění skládky,“ uvedl Václav Hlaváč, vedoucí, CHKO Žďárské vrchy. Ochranáři už vypátrali tři firmy z regionu. Hrozí jim až dvoumilionová sankce. Případ nelegální skládky vyšetřuje policie i ČIŽP, zatím bez výsledku.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)