Vzácné tisky i z 15. století střeží Muzeum Českého ráje

Turnov - Muzeum Českého ráje v Turnově ukrývá kromě šperků nebo broušených drahých kamenů i bohatou sbírkou starých tisků. Jedná se dokonce o největší sbírku v regionu. Nejstarší knihy pocházejí až z 15. století. Možnost je spatřit ale návštěvníci muzea běžně nemají. Knihy jsou většinu času uložené v prostředí se stálou teplotou, vlhkostí a ve tmě.

Depozitář ukrývá více než 8 500 starých tisků. Nejstarší je latinská bible z roku 1486, doby, kdy Čechám vládl Ladislav Jagellonský. „Máme tady také krásnou sbírku skoro všech česky tištěných biblí z 16. století, tedy těch prvních velkých tisků, které vůbec u nás vznikaly,“ uvedla Alžběta Kulíšková, kurátorka sbírkových fondů archivu, starých tisků a rukopisů, Muzeum Českého ráje v Turnově.

U některých knih je možné určit i někdejší majitele. Některé patřívaly pánům z Rožmberka. Jednu měl v knihovně i autor proslulých rukopisných padělků Václav Hanka a část pochází z knihovny faráře, jazykovědce a básníka z doby národního obrození Antonína Marka.

  • Farář a vědec Antonín Marek zdroj: ČT24
  • Z muzejní sbírky zdroj: ČT24

Muzeum se vzácným tiskům snaží vracet původní vzhled. V posledních letech jich nechalo restaurovat ale pouze několik. Restaurování staré knihy totiž zabere stovky hodin a stát může i více než sto tisíc korun. Muzeum se proto snaží využívat peníze z grantů.

Odborníci se při restaurování snaží zachovat vše, co se historie knihy týká. Vložené listy, novější vazby nebo i špínu a prach. I z nich se dají vyčíst zajímavé informace. „Najdeme-li tam pyl nebo semínka nějakých rostlin z jižní Evropy, tak tam můžeme třeba hledat její kořeny,“ řekla Kulíšková.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Lidé mají příležitost staré tisky vidět jen po jednotlivých exemplářích na výstavách. „Knihám je nejlépe, když se na ně nesahá a jsou ve stejné teplotě i vlhkosti a nesvítí na ně světlo,“ dodala kurátorka. I odborníci, kteří chtějí vzácné knihy studovat v badatelně muzea, se musejí objednat předem.