Dětem od Fukušimy dává na tragédii zapomenout Olivova léčebna

Říčany – Čtyřiatřicet japonských školáků tráví dvoutýdenní ozdravný pobyt v Olivově dětské léčebně v Říčanech u Prahy. Pochází z města Namie, které těsně sousedí s havarovanou jadernou elektrárnou Fukušima. Po loňském zemětřesení byli kvůli radioaktivnímu nebezpečí evakuováni bez možnosti návratu do svých původních domovů. Mnohé děti přišly při zemětřesení o dům nebo i část rodiny. Na některých je vidět, že se s tragédií ještě zcela nevyrovnaly. V Olivově léčebně mají děti možnost promluvit si s psychologem, na tragédii tolik nemyslí, našly si kamarády, hrají hry a jezdí na výlety.

„Díky pobytu v České republice se bývalí spolužáci mohou zase sejít, hrát si spolu i načerpat energii, kterou budou potřebovat při budování nových domovů,“ míní ředitelka japonské střední školy Yuko Sukumotaová. Děti z japonské Namie si v Říčanech oblíbily třeba pletení proutěných košíků, s chutí i zpívají. Naučily se i českou hymnu.

Japonské děti jsou velmi disciplinované a soustředěné. Jejich dny se vyznačují přesným řádem a každou změnu programu je nutné hromadně odsouhlasit. „Ráno je klasicky snídaně, pak nastupují léčebné procedury, což je třeba koupání v perličkové lázni, cvičení, k tomu patří i vyjížďka na kolech,“ jmenuje ředitelka léčebny Zdeňka Provazníková.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)