Čistírny vod podraží poplatky za vodu

Kostelec nad Vltavou – Čistírny odpadních vod v obcích kolem Orlické přehrady jsou pro její čistotu rozhodující. Pro tamní obyvatele to ale představuje větší výdaje. Mnohde platili doteď jen vodné. S novou čistírnou zaplatí i stočné a poplatky se tím zvýší až dvojnásobně. S tím se teď musejí vyrovnat třeba v Kostelci nad Vltavou.

Pro malé obce se čistírna odpadních vod může zdát jako zbytečný přepych. Ani Kostelec ji podle zákona nepotřebuje. Navíc si na ní musí šest milionů půjčit. Přesto o ni usiluje už čtyřicet let. Hlavním důvodem je příroda. Starosta Kostelce nad Vltavou Pavel Kosík říká, že až bude hotová čistírna a kanalizace, tak místní rybník nebude zapáchat, jak tomu je v současnosti.

Proti sobě stojí ekologie a ekonomika. Za stočné v Kostelci lidé ještě nikdy neplatili, teď budou muset. Daň přírodě, kterou obyvatelé zaplatí, představuje zhruba 40 korun za kubík vyčištěné vody. Platit ji začnou za dva roky. Stočné je závazné, proto obec už teď plánuje kompenzace – zlevní vodu. Obec buduje čistírnu v souvislosti s revitalizací Orlické přehrady.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

„Žijí v daleko čistším prostředí než lidé ve městech, a z této výhody by mělo vyplývat určité filosofické zhodnocení toho projektu. Je to podnět a vzor pro další obce,“ uvedl Miroslav Sládek z úřadu územního rozvoje MÚ Milevsko. I když jde hlavně o investici do budoucnosti, některé výsledky obyvatelé obce uvidí hned. Čistší a zdravější vodu budou mít i ve vlastních studnách.