Hnačov má dva starosty

Hnačov - Hnačov na Klatovsku má za sebou už třetí předčasné volby. Vyhrocená situace v obci se zhruba sto dvaceti obyvateli se dál komplikuje. První jednání zastupitelů totiž přineslo nečekanou věc - obec má dva starosty a může se stát, že lidé budou muset k urnám ještě jednou.

Do období bezvládí se dostala obec hned po komunálních volbách v roce 2010. Tehdy opoziční zastupitelé složili mandáty kvůli nespokojenosti s výsledkem voleb. Počet lidí v sedmičlenném zastupitelstvu klesl pod zákonem stanovenou mez a tento scénář se v rekreační oblasti na Klatovsku následně opakoval každého půl roku.

Poslední volby z letošního července opět nic nevyřešily. Na schůzi, která měla rozhodnout o novém starostovi, se ten stávající - Karel Toman (nez.) - ani členové jeho kandidátky nedostavili. I tak přítomní zvolili starostu, místostarostu i výbory. Starostou se stal Jiří Šebesta (nez.). „Chování zbytkového zastupitelstva je prapodivné a není v souladu s legislativou,“ tvrdí Toman.

Hnačov se tak dostal do situace, kdy má obec dva starosty. Ministerstvo vnitra má však na situaci jednoznačný názor. „Pokud se zastupitelstvo sešlo usnášeníschopné a dalo o tom vědět včas občanům na úřední desce nebo na místě obvyklém, tak předpokládáme, že usnesení, které zastupitelstvo přijalo, je platné,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Obyvatelé Hnačova se obávají, že k volebním urnám budou muset znovu, pokud se soupeřící kandidátky nedohodnou. V takovém případě by je nové volby čekaly začátkem příštího roku. 

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)