Děti dělaly rozruch, rodiče kradli. Teď je čeká soud

Praha – Policie zadržela osm lidí z organizované skupiny, která kradla v pražských obchodech. Pět žen a tři muži brali věci z drogerií, prodejen potravin nebo lékáren. Využívali při tom často děti, jejichž úkolem bylo v prodejně hlavně křičet, běhat a shazovat věci z regálů, aby udělaly co největší rozruch, sdělila policejní mluvčí Eva Kropáčová. Za krádeže jim hrozí až dva roky vězení. Policie přitom nevylučuje, že celá skupina je mnohem širší.

Podle policejní mluvčí dospělí v prodejně vždy stejným způsobem odlákali prodavačky a následně kradli z regálů různé zboží. „Při krádežích si ženy i muži počínali velmi zkušeně, už na začátku si rozdělili role a každý z nich při vstupu do prodejny přesně věděl, co má dělat,“ upřesnila mluvčí. Například žena s kočárkem zaměstnala prodavačku u pokladny ukazováním zboží a ostatní mezitím brali z regálů věci a dávali si je pod oblečení, případně do kočárku k dítěti. Děti do toho ještě dělaly rozruch křikem nebo shazováním vystavených věcí, popsala krádeže mluvčí.

Doplnila, že skupina tímto způsobem kradla od loňského července v prodejnách se zdravotnickými pomůckami, lékárnách, trafikách, značkových obchodech s oblečením nebo chovatelských potřebách. V jednom případě byli i v rychlém občerstvení, kde ženě sedící u stolečku ukradli kabelku.

Reportáž Kateřiny Fifkové (zdroj: ČT24)

Mezi zadrženými jsou tři muži ve věku od 19 do 46 let a pět žen od devatenácti do pětačtyřiceti let. Podle policie šlo vesměs o známé firmy, na průmyslových kamerách je poznali. Zadrželi je přímo doma. „Všechny tyto osoby byly obviněny z krádeže ve spolupachatelství,“ dodala Kropáčová. Celková škoda podle ní byla vyčíslena na několik stovek tisíc korun. Za krádež jim v případě odsouzení hrozí až dva roky vězení, přitom za stejný trestný čin už byli všichni v minulosti trestáni. Policie ale předpokládá, že je obviní i z dalších trestných činů. Už teď je totiž jasné, že případů, kdy skupina kradla, je ještě mnohem víc.