Pardubice se ani po třiceti letech lávky přes kolejiště nedočkají

Pardubice - Třicet let čekají marně obyvatelé Pardubic na lávku přes tamní nádraží. V kolejišti trčí jako memento nedokončeného projektu jen pilíře. Lávka měla usnadnit přístup cestujícím z městské části Dukla, kteří to jinak mají na nádraží čtyři kilometry. Mnozí tak volí nebezpečnou zkratku přímo přes koleje.

Nádraží a železniční koridor rozdělují Pardubice, zatímco z centra se lidé dostanou k vlakům bez potíží, 15 tisíc obyvatel Dukly musí kolejiště obcházet čtyřkilometrovou oklikou. Přitom lávka by cestu výrazně zkrátila. Někteří cestující teď místo zdlouhavé cesty volí nebezpečnou trasu přímo přes kolejiště. Denně tak riskují desítky lidí svoje životy. „Ne zřídka jsou i pod vlivem alkoholu,“ dodal mluvčí pardubické policie Jozef Bocán.

Původní projekt výstavby lávky už připomínají jen rezivějící železné pilíře. Správa železniční dopravní cesty tvrdí, že na stavbu nejsou peníze. „Hlavní překážkou jsou vysoké investiční náklady způsobené změnou řady technických norem, zejména požadavků na bezbariérový přístup,“ tvrdí mluvčí SŽDC Pavel Halla.

Lávku se nepodařilo protlačit ani do nového projektu revitalizace přednádraží, na její výstavbu tak budou cestující a obyvatelé Dukly čekat dál.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)