Nadšenci oprášili zapomenutou rozhlednu v Uherčicích

Uherčice – Zvídavost pomohla znovuobjevit patrně nejstarší dochovanou rozhlednu na území České republiky. Našli ji na starých mapách, ale v nových o ní nebyla žádná zmínka. Po romantické stavbě se proto vydali pátrat přímo do Uherčic na Znojemsku. Kdo? Nadšenci z Klubu přátel rozhleden. Teď chtějí pomoct se sháněním peněz na opravu památky.

Na počátku 19. století, když rozhledna v Uherčicích vznikala, měla připomínat středověkou ruinu. Gotizující okna, hradby, a především kamenná věž už tehdy vypadaly, že se na nich podepsal zub času. „Patřila do koncepce vytvářeného anglického parku. Vedle romantické ruiny u zámku vznikl také obelisk, několik dřevěných a zděných altánů, Dianin chrám neboli Švýcárna. Zachovala se pouze rozhledna,“ řekla kastelánka uherčického zámku Eva Štěpánová.

Majitelům uherčického panství patřila až do poválečného období, pak vše komunisté zkonfiskovali. Rozhledna tak postupně zmizela z povědomí lidí i turistických map. Znovuobjevili ji až teď nadšenci z Klubu přátel rozhleden. „Vůbec se o ní nevědělo, byla zarostlá v zámeckém parku zapomenutých Uherčic. Pátrali jsme po její historii a zjistili jsme, že vznikla v roce 1801. Je tak pravděpodobně nejstarší rozhlednou u nás,“ popsal Pavel Gajdoš z Klubu přátel rozhleden.

Na rekonstrukci rozhledny bude potřeba sehnat půl milionu korun

Léta v zapomenutí se na památce hodně podepsala. Kameny se drolí, chybí schody a na vyhlídku se vůbec nedá dostat. Rozhledna nutně potřebuje rekonstrukci, aby se mohla vrátit ke svému původnímu účelu. „V první řadě by se mělo obnovit vnitřní dřevěné točité schodiště a také dát do pořádku koruna zdiva, která se rozpadá. To by bylo v zásadě všechno,“ řekla kastelánka.

Reportáž Elišky Bučinové (zdroj: ČT24)

„V republice jsou dvě podobné kamenné rozhledny, sice mladší, ale u nich se záchrana povedla. Takže víme, že to jde a není to tak náročná investice. Nestojí to ani tolik energie vybudovat dřevěné schodiště,“ doplnil Gajdoš. Rozhledna by tak znovu nabídla výhled na zámek i vesnici.

Shánění peněz si na bedra vzali právě členové klubu. Neuspořádali sbírku, ale rozhodli se přímo oslovovat sponzory a velké firmy. Doufají, že najdou dost těch, kteří budou ochotní na záchranu uherčické rozhledny přispět. „V dnešní době, kdy si řada firem stěžuje na ekonomickou krizi, se obávám, že shánění peněz bude ještě běh na dlouhou trať. Ale půl milionu korun není zase tak vysoká částka, aby se to třeba do dvou let nepodařilo sehnat,“ dodal Gajdoš.