Nálepku Bio už může nosit i víno

Brno - Moravští vinaři můžou na letošní ročník vín nalepit etiketu Bio. Až doteď to kvůli směrnici Evropské unie možné nebylo. Hned první rok by se mohlo na pultech tuzemských obchodů objevit až 5 milionů takto označených lahví.

Řada moravských vinařů už několik let vyrábí svá vína ekologicky šetrným způsobem. Mezi nimi i Petr Marcinčák. „Hospodařím ekologicky na 105 hektarech vinic už 6 let,“ řekl vinař. I přes všechno úsilí jeho výrobky doteď nemohly nést spotřebitelsky atraktivní nálepku se značkou Bio. „Národní legislativa neumožňovala vyrábět biovíno, v zákoně byly pouze biohrozny. Naše vína mohla být označena jen přídomkem, že jsou vyrobena z ekologicky vypěstovaných hroznů,“ potvrdil Marcinčák. 

Dalším důvodem dočasného zákazu produkce vína s přídomkem „bio“ byla zdlouhavá jednání o sjednocení požadavků na biovína pro celou Evropskou unii. Dohady se vlekly tři roky, jednotlivé státy se nemohly dohodnout především na hodnotě síry ve víně. „Je to dáno různým typem vín, která se vyrábí ve střední Evropě a jižních evropských státech. Nakonec se podařilo dojít ke kompromisu,“ vysvětlil Štěpán Hluchý ze svazu Ekovín. První oficiální biovína z moravských nebo českých hroznů se tak na tuzemském trhu objeví až z letošní sklizně. 

Bio a Eko - značky, které táhnou

Běžní spotřebitelé už v obchodech zaregistrovali nabídku biopotravin v podobě sušeného ovoce, šťáv, cereálií a zeleniny. Označení „bio“ ale může mít i káva, koření, cukr nebo zmrzlina. Na pultech obchodů už je k mání i biokosmetika. Kromě oficiální značky Bio existují i eko produkty nebo výrobky, které sice nálepku s nápisem Bio nemají, výrobce je ale označuje jako biologické. K mání tak jsou například bioponožky, biologický čistič odpadu nebo i krmivo pro psy a kočky.

Víno, které má ambice na označení bio, musí být speciálně ošetřeno už ve vinohradu. Vinař nesmí použít žádné chemické postřiky, místo toho musí vinohrady okopávat. Takto musí producenti ve vinohradu hospodařit alespoň tři roky, až poté bude vypěstované víno označeno jako bio. Přísnější je i samotné zpracování zralých hroznů, důraz normy kladou hlavně na limit užité síry. Biovíno je náchylnější ke znehodnocení než běžná vína, je proto potřeba dbát na jeho skladování v chladném sklepě či speciální chladničce. 

Spotřebitelé se podle vinařů nemusí bát, že bude cena biovína výrazně vyšší, jako je tomu u řady potravin se značkou Bio. „Pro zvyšování ceny vína není prostor. Víno má spoustu substitutů, je tu import. Možnost pro vinaře je hlavně lepší odbyt v segmentu biopotravin,“ myslí si Marcinčák. Jeho slova potvrzuje i Hluchý. „V Evropě cena biovín většinou není vyšší než cena běžných vín. Je to spíš možnost pro vinaře mít trochu lepší odbyt při stejných cenových hladinách,“ potvrdil Hluchý. Od roku 2006 plocha ekologických vinic u nás rozrostla z 20 na 980 hektarů. Zda budou mít o biovína stejný zájem nejen producenti, ale i spotřebitelé, ukáže letošní sezóna.

Jak poznat Bio?

Označování ekologických produktů stanovuje nařízení Rady Evropské unie. Vedle povinného užívání loga EU (motiv listu s evropskými hvězdami) pro ekologickou produkci na balených biopotravinách platí také povinnost označovat na obalu místo, kde byly zemědělské suroviny vyprodukovány. Pro výrobce zároveň platí i povinnost označovat biopotraviny národním logem BIO (takzvaná biozebra).