Liberecko: Výstavba nových domků pro postižené může pokračovat

Liberec – Klienti několika ústavů pro mentálně postižené v Libereckém kraji se nakonec budou stěhovat do nových budov. Po transformaci ústavů se měli postižení stěhovat do jiných obcí, což se některým z nich nelíbilo. Spor dlouho nenalézal řešení, a tak kraji hrozilo, že přijde o dotaci 180 milionů korun. Od zrušení celého projektu nakonec ústavy zachránila dohoda se státem - do projektu se prozatím zapojí pouze obce, kde zdejší lidé s plánem souhlasí.

Také Liberecký kraj se připojil k trendu péče o mentálně postižené a prosazuje jejich přesun z izolovaných staveb na periferii do menších domků přímo mezi lidi. Prozatím se počítalo se dvěma domy, polovina ze šesti oslovených obcí ale výstavbu chráněného bydlení odmítla. „Spousta měst to odřekla rovnou a nebyla přístupná k jednání. My jsme s Libereckým krajem jednali, přišel nám počet, který kraj požadoval, a to je na naše město prostě hodně,“ uvedl starosta Zákup Radek Lipa.

Kraji ale jde zejména o čas. Od státu může na výstavbu šesti nových domků dostat až 180 milionů Kč, k tomu ale musí plány připravit nejpozději do roka. Nakonec se hejtmanství rozhodlo celý projekt rozdělit podle zájmu obcí. Přiznává ale, že ho odpor tolika obcí překvapil. „Každý říká, že jim nevadí mentálně postižení, tomu rozumím, ale nikdo je nechce vedle sebe,“ podotkl krajský radní Pavel Petráček.

Mezitím kraj oslovil další obce. Minimálně ve dvou případech, Novém Boru a Cvikově, už jsou prozatím na pozemky uzavřené předkupní smlouvy. „Oni jsou v Mařenicích, což je kousek, a samozřejmě k nám jezdí jak nakupovat, tak k lékaři, takže myslím asi, že Cvikováci je znají a žádné obavy z toho nemají,“ dodal místostarosta Cvikova Jaroslav Švehla. Kraj se teď připravuje na další nelehká jednání. Plánuje totiž podobnou transformaci dalších tří ústavů.

Kraj se dohodl na částečném plnění projektu (zdroj: ČT24)