Za chybu úřednice může kraj zaplatit až 13 milionů

Karlovy Vary - Za administrativní chybu úřednice hrozí Karlovarskému kraji rekordní sankce 13 milionů korun. Kraj o 6 dnů později odeslal formulář ministerstvu kultury, což odhalila kontrola finančního úřadu. Nařídila proto vrátit dotaci a vyměřila penále. Podle zástupců kraje je pokuta příliš tvrdá, s odvoláním ale zatím neuspěli.

Úřednice všechny formuláře o vyřízení dotace pečlivě vyplnila a připravila. Bohužel ale zapomněla splnit poslední úkon – stisknout klávesu Enter. „Ten spis zůstal otevřený, a proto to neodešlo v balíku jako takovém na vyúčtování,“ řekl náměstek hejtmana Petr Navrátil. Podle něho se za peníze ministerstva kultury například opravila fara v Bečově nad Teplou nebo jáchymovská radnice a dotaci prý nikdo nezpronevěřil.

Formuláře nicméně dorazily na ministerstvo až o šest dnů později a finanční úřad proto vyměřil kraji peněžitý trest. Podle hejtmanství jsou úředníci na kraj přehnaně přísní, se stížnostmi ale zřejmě ničeho nedosáhne. „Finančnímu úřadu nepřísluší jakýmkoliv způsobem hodnotit míru závažnosti toho porušení a jeho význam pro účel té dotace. Pouze konstatuje, že nebylo vyhověno těm parametrům, které byly sjednány jako podmínky dotace,“ uvedl ředitel karlovarského finančního úřadu Čestmír Kubera.

Kraj už propustil vedoucího odboru kultury. Pokud neuspěje s odvoláním, padnou další tresty. Ředitel úřadu nevylučuje výpověď také pro zmíněnou zaměstnankyni. „Protože to je opravdu chyba, která se vážně dotýká rozpočtu Karlovarského kraje,“ zmínil. Mezitím se krajský úřad rozhodl podat odvolání u Finančního ředitelství v Plzni, ale neuspěl. Obrátil se proto na Generální finanční ředitelství. To rozhodne o dalším postupu zřejmě do konce roku.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)