Drop In stále nemá nové sídlo, uvažuje i o mobilním pracovišti

Praha - Stovce drogově závislých z Drop Inu hrozí, že zůstanou bez pomoci. Na konci srpna se musí vystěhovat z ulice Ve Smečkách - jenže zatím nemají kam. Nevyšel ani krizový plán sestěhovat narkomany do prostor ve Španělské ulici. Proti se postavila Praha 2 a taktéž dala Drop Inu výpověď. Dočasným řešením by mohlo být mobilní pracoviště, o jehož zřízení se nyní jedná. Otázkou ale zůstává, zda jej magistrát zajistí včas.

Několikrát prodlužovaná nájemní smlouva s Prahou 1 končí středisku Drop In na konci srpna. Magistrát sice přislíbil prostory v Nemocnici na Bulovce, ty se ale uvolní až v prosinci. Centrum tak zvažovalo dočasně přesunout klienty do Španělské, což ale znamená, že se budou potkávat drogově závislí lidé, kteří jsou v různých stádiích léčby. Zatímco do Smeček dochází vážně závislí pacienti pro metadonovou substituci každý den, ordinaci ve Španělské navštěvují zhruba dvakrát týdne ti, kteří se už dokázali zařadit do běžného života.

Praha 2 se přesunu pacientů obává. „… jsme si vědomi společenského významu léčby drogově závislých, rozhodně bychom však nezvládli zdvojnásobení pohybu pacientů, a to i aktivních narkomanů, na ulici v blízkosti školních a předškolních zařízení,“ řekla po dnešním jednání s lékaři z Drop Inu starostka Jana Černochová. Další pokračování nájemní smlouvy tak podmínila tím, že se do Španělské pacienti nepřestěhují.

„Možností je buď, že Praha 1 prodlouží smlouvu, nebo že magistrát zajistí mobilní sanitku,“ uvedl Presl. Pacienti podle něj ale rozhodně nemohou „zůstat na ulici“. Radní pro oblast zdravotnictví Ivan Kabický (ODS) potvrdil, že se o obou variantách jedná. Praha 1 si ale podle mluvčí Veroniky Blažkové za výpovědí smlouvy stojí. Také Presl si myslí, že sanitka je v této chvíli nejvhodnějším řešení. „Jde ale o dočasné řešení,“ upozornil. „Můžeme to vnímat jako pilotní projekt, který by v budoucnu mohl doplňovat služby stálé ordinace,“ doplnil.

Drop In byl v České republice první organizací zabývající se drogovými závislostmi. Vznikl jako nadace v roce 1991. V Praze je podle odhadů 10 tisíc až 14 tisíc uživatelů tvrdých drog. Jen na Václavském náměstí si denně přijde koupit drogu 300 až 800 lidí. Podle některých průzkumů až 60 procent uživatelů drog trpí hepatitidou typu C.

Kde skončí Drop In? (zdroj: ČT24)
Vydáno pod