Od Seby Tanvald odešli zaměstnanci, továrny stojí

Tanvald – Textilky tanvaldské společnosti Seba v Bílině a Plavech na Jablonecku nevyrábějí. Důvodem je, že většina jejich zaměstnanců dala kvůli zpožďování mezd výpověď. Zaměstnanci také podali insolvenční návrh, soud ho však odmítl kvůli formálním nedostatkům. Společnost dodávala mimo jiné materiály na oblečení pro armádu, policii a hasiče.

Zaměstnanci tvrdí, že se výplaty mezd v továrnách Seby zpožďují již déle než rok. „K dnešnímu dni zaměstnavatel vyplatil mzdy za duben 2012 a některým zaměstnancům vyplatil za měsíc květen 2012 jen část mzdy a ostatní nebyly vyplaceny,“ stojí v insolvenčním návrhu podaném 15. srpna. Soud návrh odmítl, protože mu chybí některé náležitosti, které zákon vyžaduje.

Podle generálního ředitele Filipa Závěrky podalo kvůli mzdám výpověď 100 z celkových 130 zaměstnanců textilek v Bílině a Plavech. Bez většiny pracovníků se musely továrny zastavit.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Že se výplaty zpožďují, ovšem ředitel přiznává. „Kvůli zpožďování plateb od odběratelů jsme se dostali do finančních problémů,“ vysvětlil. Zpoždění nabral i nový projekt, který firma na letošní rok připravila.

Případný konec textilky by se výrazně dotkl celého regionu, kde už nyní nezaměstnanost dosahuje 12 procent. Na Tanvaldsku je to s pracovními příležitostmi katastrofa, shodují se místní.

Seba T dodává hlavně sypkoviny a lůžkoviny a také materiály na profesní ošacení například pro armádu, policii nebo hasiče. V minulosti firma zastavila již několik nerentabilních provozů a zrušila část produkce, když nedokázala konkurovat asijské produkci. V loňském roce podnik uskutečnil zakázky za 166 milionů korun a hospodaření skončilo ztrátou 41,5 milionu.