Klatovy ovládl swooping

České Budějovice - V Klatovech odstartoval třídenní závod v extrémním parašutismu. Na místě jsou špičkoví piloti z dvaceti zemí světa. Na padácích dosahovali v některých disciplínách rychlosti až sto dvacet kilometrů v hodině.

Plachtit těsně nad vodní hladinou a pak dopadnout přesně mezi vymezené značky. Tak vypadá jedna z disciplín tzv. Canopy Pilotingu, který láká každý rok do Klatov české parašutisty i nadšence z druhého konce světa. „Ten sport vznikl asi tak před deseti lety v USA. Odtud se rozšířil do Evropy. Pořádají se závody například v Belgii nebo Francii,“ vysvětluje rozhodčí závodu Jaromír Blaschke.  

Parašutisté se během závodu utkali ve třech disciplínách, které jsou zaměřeny na přesnost, rychlost a vzdálenost. U všech kategorií musí parašutista nohou brázdit vodní hladinu, ovšem jen ve vymezeném úseku. Canopy piloting, nebo také swooping, ale vyžaduje značnou zkušenost s běžnými seskoky. „Začínal jsem jako každý parašutista základním výcvikem. Toto rychlostní létání na padácích mě hodně chytlo, a tak se tomu věnujeme jako tým,“ říká účastník závodu Jan Bartoš z Prahy.  

Na letošní ročník dorazilo do Klatov rekordních osmdesát parašutistů, což nebývá obvyklé ani při závodech v jiných zemích. Řada zahraničních vyznavačů swoopingu nebyla v Klatovech poprvé. „Do Klatov jsem začal jezdit před třemi roky. Když jsem tu byl poprvé, skončil jsem na druhém místě a vloni jsem byl čtvrtý,“ uvádí Marat Leiras z Dubaje. 

Dopolední část závodu nečekaně přerušil silný vítr. Parašutisté však mají na zbývající seskoky dva dny.

Reportáž Zdeňka Minaříka (zdroj: ČT24)