Piaristický klášter, nová atrakce Příboru

Ostrava - Piaristický klášter v centru Příboru na Novojičínsku je po dvaceti letech prací zcela opraven. Poslední fáze rekonstrukce památky z konce 17. století přinesla městu nové reprezentativní prostory pro svatby či zasedání zastupitelů. Restaurátoři při ní objevili dosud skryté fresky a také unikátní dlažbu hlavní chodby.

Vedle rodného domu Sigmunda Freuda je piaristický klášter jedním z předních lákadel Příboru. Budovu z roku 1700 opravuje radnice postupně už od počátku 90. let. Teď je konečně vše hotové. Jako poslední prošly obnovou místnosti v přízemí západního křídla. „Tyto prostory budou sloužit ke společenským akcím, k obřadním účelům, ke svatebním obřadům nebo ke koncertům,“ vypočítává starosta Příboru Milan Strakoš. 

Nový sál z bývalé tělocvičny získali také zastupitelé. Další, původně historické prostory sloužily jako sklady. Práce na jejich opravách trvaly téměř celý rok. Chloubou právě opravené části kláštera je původní oblázková dlažba z kamenů z řeky Lubiny. Dělníci ji objevili pod patnácti centimetry betonu. „Zajímavostí v této místnosti je nález původních fragmentů výmalby,“ ukazuje vedoucí odboru územního plánování a rozvoje MěÚ Příbor Jaroslav Šimíček. „Na stěnách refektáře jsme podle dřívějšího průzkumu odkryli původní barokní iluzivní výmalbu,“ připomíná restaurátor Peter Stirber. „Celkové náklady na poslední fázi rekonstrukce činily přibližně dvacet pět milionů korun, z toho evropská dotace, která pokryla největší část, činila přibližně jednadvacet milionů korun,“ uzavírá mluvčí Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko Michal Sobek. 

Obnovou prošly také sklepy, ve kterých by chtěla radnice zřídit expozici náhrobních kamenů. Na rekonstrukci čekají ještě zahrady. Práce na jejich obnově by měly začít v příštím roce. "Projekt je hotov, zahrady by měly sloužit také občanům a návštěvníkům města. Měly by být veřejně přístupné,“ uzavírá Milan Strakoš.

Nově opravené prostory kláštera chce radnice otevřít pro veřejnost na Dny evropského dědictví v polovině září. Ještě předtím ale v refektáři proběhne několik svatebních obřadů.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)