Zabránila šumavská letecká havárie kompromitaci Hitlera?

Kvilda (Prachaticko) – Památník leteckého neštěstí, které se stalo na Štědrý den v roce 1937, navštívily po desetiletích dcera a vnučka pilota Františka Lehkého, který při nehodě zahynul. Pilotova dcera tehdy přišla o otce, událost tak vnímá docela jinak než mnoho historiků nebo leteckých nadšenců. Ti kromě smrti významného československé letce dodnes připomínají i tajemství, které havárii obklopuje. Jednou z příčin havárie byl mylný navigační pokyn ze země. Podle některých teorií šlo o politickou konspiraci – na palubě letadla prý byly materiály, které měly kompromitovat Adolfa Hitlera.

František Lehký pilotoval třímotorový francouzský stroj Wibault 280 společnosti Air France na cestě z Bukurešti přes Vídeň do Prahy, odkud měl pokračovat ještě do Paříže. Když se stroj v podvečer blížil od jihu k Praze, dostal ze země pokyn, aby se otočil k jihu. Věž se totiž domnívala, že letoun již minul Ruzyni. Vše skončilo ve sněhové vánici nad Šumavou. Stroj, na jehož palubě byl kromě pilota ještě navigátor a jeden cestující – pražský advokát Karel Flanderka – se zřítil do lesa v oblasti Zhůří nedaleko Kvildy. Všichni na palubě zahynuli.

Dcera Františka Lehkého Miroslava Nedbalová a jeho vnučka Jana Nedbalová se na místo tragédie přišly podívat po dlouhé době. „Jsem tady poprvé řádově asi po dvaceti letech,“ řekla Jana Nedbalová. Prohlédly si skromný památník, který na kdysi slavného pilota i další oběti nehody upomíná. „Vážíme si toho, že ještě dnes, po tolika letech, můžeme se u tohoto pomníku zastavit,“ zdůraznila Miroslava Nedbalová.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

Bylo jí pět let, když přišla o otce. Jeho stroj pozemní dispečer zřejmě omylem poslal místo pražského letiště do sněhové vánice nad Šumavou. Šlo však skutečně o omyl? Dodnes se opakují spekulace, že advokát Flanderka vezl z Bukurešti materiály kompromitující Adolfa Hitlera. Podobným úvahám nahrává i fakt, že havárie nikdy nebyla zcela vyšetřena. Zabránily tomu události, které v roce 1938 postihly Rakousko i Československo a nakonec vehnaly Evropu do nejkrvavějšího konfliktu její historie. Právě Hitler stál v jejich centru.

Nehoda dodnes není zapomenuta. I proto Muzeum Šumavy v Kašperských Horách možná vystaví trosky wibaultu, které jsou skryty v jeho depozitáři. „Vzhledem k tomu, že je tento předmět vyhledáván zájemci, plánujeme jeho instalaci v expozici,“ uvedl Vladimír Horpeniak z Muzea Šumavy. Radnice Kvildy potom uvažuje, že pomník v místě havárie zrekonstruuje.