Potopit se s Titanikem umožní IQpark

Liberec – Jaké byly poslední okamžiky Královské poštovní lodi Titanic nad hladinou, si mohou vyzkoušet návštěvníci libereckého IQparku v simulaci potápějící se kajuty. Tvůrci parku tak představují princip nakloněné roviny – výsledek však zejména dospělé návštěvníky IQparku i děsí.

„Nevím, jestli ještě někdy půjdu na nějakou loď,“ nejistě říká návštěvnice libereckého IQparku, když opouští místnost, do které láká velký obraz potápějícího se Titaniku. Podobné pocity jako lidé, kteří se z této lodi včas nedostali, zažívají i ti, kteří vstoupí. „Lidé si mohou vyzkoušet, co pasažéři na Titaniku, ale i minulý rok na Concordii prožívali,“ slibuje manažerka IQparku Martina Motshagen.

V kajutě, která je stejně pevná jako země pod Libercem, mají návštěvníci pocit, jako by se jim podlaha pod nohama hýbala. Tvůrci ošálili lidské smysly jednoduchým trikem, nakloněnou rovinou. Mozek dostává rozporuplné informace a navozuje pocit, že kajuta klesá do hlubin. „Přitom všchno stojí, některé části dokonce jsou v rovině, takže návštěvník si pomocí jedoduchého pokusu může vyzkoušet, že je to skutečně rovina – jako na vodováze,“ poukázal ředitel parku Pavel Coufal. Místnost má úhel náklonu 25 stupňů. Při vyšším už by se lidi neudrželi na nohou.

IQpark je součástí libereckého centra Babylon. Zabírá čtyři jeho podlaží, v provozu je od roku 2007.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)