Synové přišli vyklidit otcův dům, našli dělostřelecké granáty

Hradec Králové – Ilegálně drženou válečnou munici objevili policisté ve dvou domech v Hradci Králové-Pileticích. Na místě zasahovali pyrotechnici, kteří předměty později zničili v nedalekých polích. O jejich asistenci požádali potomci muže, který v domech žil a před dvěma lety zemřel. Munici našli, když přijeli budovu vyklidit.

V malém piletickém statku je munice sice historická, podle pyrotechniků však některé kusy zůstávaly plně funkční. Našli desítky kusů munice, například dělostřelecké granáty ráže 120 milimetrů sovětské výroby ze druhé světové války. Většinou munice ležela volně v místnostech. „Ve skříni, pod postelí, v igelitové tašce, volně rozložené na zemi,“ shrnul policejní pyrotechnik Pavel Studený. Případná exploze mohla ohrozit sousedy až do vzdálenosti 500 metrů, policie proto evakuovala sedm lidí.

Podle synů zesnulého majitele budovy byl tento vášnivým střelcem. Legálně držel několik zbraní, chodil na střelnici a věnoval se sportovní střelbě. K držení válečné munice však povolení neměl a mít nemohl. I pro jeho potomky byl její objev překvapením. „Přišli jsme na skříň, kterou jsme nikdy neotevřeli. Dnes jsme ji otevřeli a našli granáty nebo bomby,“ popsal nečekaný nález majitelův syn.

Sbírka starých funkčních granátů zanikla. Pyrotechnici odvezli nalezené předměty na pole za obec, kde munici v zabezpečeném prostoru před pátou hodinou odpoledne odpálili. Případ policisté odloží. Pro nedovolené ozbrojování nemají koho stíhat.