Slyšíte špatně? Pomůže Bílá sobota

Olomouc – Lidé, kteří mají problémy se sluchem, mohli přijít na mimořádné vyšetření do olomoucké Fakultní nemocnice. V rámci akce s názvem Bílá sobota, kterou už několik let pořádá nadační fond Dar sluchu, je tam lékaři zdarma prohlédli. Pacientům pak navrhli nejvhodnější způsob řešení jejich potíží.

Na radu se přišli olomouckých odborníků zeptat lidé, kteří trpí například šuměním v uších i závažnějšími poruchami. Součástí vyšetření je zkouška v audiometrické komoře. Řada lidí přišla, i když už se o ně lékaři kvůli problémům se sluchem starají – chtěli znát názor jiného odborníka.

Podle odborníků je v populaci mnohem více sluchově postižených, než uvádí statistiky. Velkou část přitom tvoří případy, kdy si lidé sluch poškodili sami – třeba prací v hlučném prostředí bez ochranných pomůcek nebo užíváním hudebních přehrávačů se sluchátky. „Nadměrně si je zesilují, tím dochází k poškozování sluchu,“ upozornila lékařka ORL Eva Maňásková.

Řada lidí ale podceňuje příznaky a návštěvu lékaře odkládá. Podle zástupců nadačního fondu Dar sluchu je proto důležitá osvěta. „Všeobecně se o sluchu mnoho nehovoří, protože sluchově postiženého nepoznáte. Identifikujete slepého, jakýmkoliv jiným handicapem postiženého, ale hluchý nemá žádnou identifikaci,“ poukázala ředitelka fondu Gabriela Dänemarková.

Takzvaná Bílá sobota už proběhla třeba v Hradci Králové nebo v Praze a Českých Budějovicích. Lékaři při těchto akcích odhalili desítky případů nejrůznějších vad sluchu.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)