Štědrá dotace promění broumovský klášter ve vzdělávací centrum

Broumov – Rozsáhlý objekt barokního kláštera ve východočeském Broumově získal od ministerstva kultury dotaci zhruba ve výši bezmála 250 milionů korun. Díky ní se areál promění ve vzdělávací centrum, přičemž rekonstrukce by měla být dokončená už v prosinci příštího roku.

Předpokládaný projekt ve výši 248,5 milionu korun řeší rekonstrukci podstatné části areálu broumovského kláštera. Úpravy a rekonstrukční práce budou prováděny z větší části v momentálně nevyužívaných částech kláštera, které jsou dnes podle ministerstva ve stavu neodpovídajícímu jejich kulturnímu, historickému a architektonickému významu. Měly by zde vzniknout učebny či výstavní sály. Součástí projektu je i řešení přilehlé klášterní zahrady se zachováním jejího účelu především pro účastníky vzdělávacích a kulturních akcí.

Centrum se chce zaměřit na kulturu

Podle Jana Školníka z Agentury pro rozvoj Broumovska, která by měla centrum provozovat, nabídne Vzdělávací a kulturní centrum Broumov instituty zaměřené na umění a životní prostředí. „V klášteře by měl vzniknout Institut krásného umění, který bude z velké části zaměřený na hudbu. Chceme čerpat z bohatého notového archivu kláštera a pokusit se ho objevovat. Věnovat se budeme i divadlu, filmu a výtvarnému umění,“ sdělil letos v dubnu Školník. Klášter by měl sloužit také Institutu přírodovědného vzdělávání, kde chtějí připomínat hodnoty krajiny, kterou zde utvářeli lidé, a to, jakým způsobem ke krajině přistupovali.

Žadatelem o dotaci je vlastník objektu Benediktinské opatství svatého Václava v Broumově. To již vypsalo soutěž na vybudování centra a opravu kláštera. Podle zadání by stavební práce měly začít letos v prosinci.

Broumovský klášter je nyní částečně zpřístupněn. Prohlídkový okruh nabízí návštěvu klášterní knihovny, refektáře či kostela svatého Vojtěcha. Lákadlem pro turisty je kopie takzvaného Turínského plátna, v němž byl zabalen Kristus, když jej sňali z kříže. Klášter přechovává i takzvané mumie z Vamberka. Veřejnosti nepřístupná místa kláštera jsou v dezolátním stavu.