Země živitelka po hojné účasti zavřela brány

České Budějovice - Dnem potravin spojeným s ochutnávkami a prezentací šampionů z živočišné říše dnes v Českých Budějovicích skončil agrosalon Země živitelka. Za šest dnů ho navštívilo na 100 000 lidí, což je zhruba stejně jako loni. Nejvíce jich přišlo tradičně o víkendu, lákaly zejména sobotní národní dožínky, které navštívil i prezident Václav Klaus. Blížícími se volbami jeho nástupce byl ovšem podbarvený celý letošní ročník.

Země živitelka tradičně prezentovala celý zemědělsko-potravinářský sektor a pozornost věnovala venkovu. Výstava byla rozdělena do oborových dnů, provázely je tematické semináře, konference i besedy. Své výrobky a služby na 39. ročníku prezentovalo na 700 vystavovatelů a obchodníků z 15 zemí. Slavnostního zahájení se zúčastnil ministr zemědělství Petr Bendl, jenž předal ceny nejlepším vědcům. Hlavní získala Helena Fulková z Výzkumného ústavu živočišné výroby za novou metodu derivace, jež může být v budoucnu využita v humánní medicíně v buněčné terapii.

Výrobcům kvalitních produktů byly předány certifikáty národní značky Klasa a Český výrobek. Nejlepší vystavené exponáty dostaly v pěti kategoriích ceny Zlatý klas. Byla mezi nimi třeba chovná klisna Caballeta z Kladrub, traktor Zetor Forterra HSX či bubnová sekačka z Motoru Jikov, ale také Písecká dušená šunka.

Nový pavilon českobudějovického výstaviště
Zdroj: ČT24/vcb.cz

Bobošíková protestovala, Dienstbierovi zničili stánek

Na výstavišti se předvedli kandidáti na prezidenta, z titulu své funkce přijel místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Své stánky zde postavily bez povolení týmy Jiřího Dienstbiera a Miloše Zemana, který zde uvedl svou besedu a přijal pozvání do Hyde parku agrární komory. Přítomná byla také Jana Bobošíková, která protestovala, že jí nebylo umožněno na živitelce uskutečnit podpisovou akci. Podle organizátorů je však výstava apolitickou akcí. Stánek Dienstbiera byl zlikvidován za asistence policie, Zemanovci pole opustili sami.

Prezident Klaus na dožínkách lidi uklidňoval před varováním agrární komory. Letošní sklizeň obilovin je podle šéfa komory Jana Veleby meziročně asi o 18,5 procenta nižší. Neúroda v dalších zemích vede k růstu cen potravin, přičemž soběstačnost českého zemědělství klesá. Prezident Klaus ale míní, že není třeba propadat panice, protože loni byl mimořádně úrodný rok. Za klesající soběstačnost ve výrobě potravin si prý lidé mohou sami, měli by podle něj nakupovat české výrobky.