Jíloviště za 15 milionů změnilo územní plán, občané žalují radnici

Jíloviště u Prahy - Radní v obci Jíloviště u Prahy čelí kritice občanů, že navzdory svým předvolebním slibům přizpůsobili své rozhodování podnikatelskému plánu. Část přírodní lokality Na Močidlech se má změnit ze zemědělské půdy na sedm parcel pro výstavbu rodinných domů. Radnice má za změnu územního plánu od firmy La Sabana, a. s., obdržet dar 15 milionů korun ke stavbě multifunkčního domu sloužícího obci. Referendum i petice vypsané občany nesouhlasícími se zástavbou lokality Na Močidlech však radnice bojkotuje. Transparency International označila chování radnice za privatizaci veřejné správy.

Návrhy firmy La Sabana, a. s., o výstavbě v lokalitě Na Močidlech radnice odmítala již od 90. let. Nyní se však obě strany dohodly - pokud zastupitelé změnu územního plánu odsouhlasí, obec od firmy obdrží patnáctimilionový dar, z něhož bude vybudován multifunkční dům. Většina zastupitelů přitom měla ve svých předvolebních programech uvedeno, že výstavbu ve jmenované lokalitě nepřipustí. Prioritu má však podle zastupitelů rozvoj obce. Součástí multifunkčního domu má být pošta, nová budova obecního úřadu, kulturní sál či školka.

„Pro obec je důležité postavit něco, kde se lidé mohou stýkat, kde může být pro děti například modelářský kroužek,“ uvedl starosta obce Karel Dostálek. Kvůli nedostatku společenského a kulturního vyžití se podle něj obec stává pouhou „noclehárnou“ občanů dojíždějících do Prahy.

Petice občanů se minula účinkem

Zastupitelstvo tak hodlá výstavbu multifunkčního domu před voliči obhájit. Podle některých občanů však peníze nemohou nezastavěné pozemky v lokalitě Na Močidlech vyrovnat. „Je to krásná, nedoceněná lokalita v blízkosti Prahy,“ uvedla Jana Malá ze Sdružení občanů na ochranu krajinné oblasti Jíloviště.

Občané zareagovali peticí proti změnám územního plánu, které by podle nich vedly k nevratné devastaci charakteru krajiny obce. Pod petici se podepsalo více jnež40 % voličů, obecní zastupitelstvo však petici nepovažovalo za závaznou a od svého plánu neustoupilo.

Změna územního plánu za 15 milionů (zdroj: ČT24)

Dvě referenda o téže věci, otázky se liší

O dalším osudu lokality Na Močidlech se tak občané rozhodli vyjádřit v referendu. Po odevzdání podpisových archů sesbíraných pro jeho vyhlášení však obec náhle vyhlásila vlastní referendum - s pozměněnými otázkami - a vyvěsila ho na úřední desce. Podle Martina Štěpaníka, právního zástupce Přípravného výboru pro místní referendum, však z otázek formulovaných obcí nevyplývá, v případě negativního výsledku referanda, povinnost obce zabránit zástavbě lokality. „Tato situace, kdy zastupitelstvo aktivními kroky brání svým občanům vyhlásit místní referendum, je nevídaná a v historii platnosti zákona o místním referendu se toto ještě nestalo,“ uvedl Štěpaník.

Referendum k jedné a té samé otázce by se mohlo konat opět až za dva roky. Odpůrci výstavby se tak bojí, že otázky naformulované zastupitelstvem umožní, aby se po dvou letech Na Močidlech začalo stavět, a zažalovali tak obec za to, že nerespektovala jejich žádosti.

Obec prodala starou radnici, přijít může o novou

Smlouvy mezi obcí a firmou La Sabana mají ještě jeden háček. Slibovaný patnáctimilionový dar se má podle dohody snížit o částku 2,5 milionu korun. Letos v červenci zastupitelstvo firmě prodalo za tuto sumu budovu obecního úřadu a firma má právo tuto částku počítat jako součást daru. Firma La Sabana, a. s., podle nájemní smlouvy nechá zastupitelům obecní úřad v nájmu dva roky za korunu měsíčně.

Radnice si tak do dvou let musí za peníze od La Sabany postavil nový úřad. Pokud zastupitelé neschválí změnu územního plánu v podobě, kterou firma požaduje, nejenže neuvidí z peněz určených na stavbu nové radnice a kulturního centra ani korunu, ale obec bude muset navíc zaplatit pokutu 50 tisíc korun.

Transparency International: Firma si kupuje rozhodnutí radnice

„Situaci na Jílovišti poměrně dobře dokresluje skutečnost, které říkáme privatizace veřejné správy, kdy si jednotlivec nebo skupina movitějších občanů nebo firma kupuje rozhodnutí veřejných orgánů,“ podotýká vedoucí Právní poradny Transparency International Vladan Brož. Podle současného výkladu zákona je však postup radnice dle organizace patrně legální.

Pokud obec územní plán změní, cena pozemků Na Močidle vzroste podle jednatelky akciové společnosti La Sabana Heleny Dvořákové ze 73 Kč/m² na přibližně 4000 Kč/m², tedy více než padesátkrát.