Bouře na severu. Žalobce chce vazbu pro Koudu a Markvarta

Ústí nad Labem – Ústecký státní zástupce Jan Jakovec požaduje vazbu pro náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu (ČSSD) a šéfa úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Pavla Markvarta (ODS). Soud by měl o návrhu rozhodnout ve čtvrtek. U zbylých zadržených, bývalého ředitele ROP Petra Vráblíka a jedné úřednice, se s návrhem naopak nepočítá. Podle serveru Aktuálně.cz Kouda dnes večer navíc složil funkci náměstka hejtmanky.

O návrzích na vazbu se rozhodlo až vpodvečer. „Padly celkem dva. Jeden je na pana Koudu, druhý je na pana Markvarta. U zbylých dvou se s návrhem nepočítá,“ řekl Jakovec. První odeslal na ústecký okresní soud pozdě odpoledne, druhý večer. Důvodem pro vazbu je podle něj obava z ovlivňování svědků a možnost pokračování v trestné činnosti. Týž okresní soud rozhodoval letos v květnu i o vazbách na středočeského hejtmana Davida Ratha a další podezřelé v jeho kauze.

Koudu, Markvarta, Vráblíka a nejmenovanou ženu policie zadržela v úterý ráno a vzápětí je obvinila ze zneužití pravomocí a porušování finančních zájmů evropských společenství. Hrozí jim až dvanáctileté vězení. Podle policie jde o pokračování vyšetřování, při němž byli v červenci zadrženi další čtyři lidé. Dva z nich - další bývalý ředitel ROP Petr Kušnierz a úřednice Irena Kotlanová - byli zřejmě také obviněni.

Příliš drahá kampaň

Podle informací České televize včerejší zatýkací razie a dnešní návrh na vzetí do vazby mohou souviset s projektem, který měl přilákat turisty do rekultivovaných oblastí Ústeckého kraje. Čtyřicetimilionovou kampaň, jež měla návštěvníky přivést, si kraj objednal u společnosti, která vznikla jen krátce před získáním této zakázky.

Projekt ostře kritizoval někdejší zaměstnanec ROPu Leo Steiner, podle nějž byl předražený, zbytečný a vlastní proces hodnocení měl být zfalšovaný. Včera zatčený Kouba naopak ještě v červnu projekt hájil: „Pro Ústecký kraj má svůj význam a my ho rádi zaplatíme.“ Kvůli policejnímu vyšetřování nakonec kraj žádnou původně slíbenou eurodotaci, která by kampaň zaplatila, nedostal.

Kouda do krajských voleb nepůjde

Kouda je zatím nejvýše postaveným člověkem, kterého zasáhla série skandálů okolo rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Policejní vyšetřování pro něj znamená také vážnou ránu v politické kariéře. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka totiž obratem Koudu – též krajského místopředsedu sociálních demokratů – vyzval, aby rezignoval na své funkce. Dnes přišlo Koudovo vyškrtnutí z kandidátky pro krajské volby. Původně byl hned na druhém místě za hejtmankou Janou Vaňhovou. Pokud se ukáže, že je Kouda obviněn, ČSSD jej vyzve, aby odešel z veřejných funkcí a vrátil stranickou průkazku.

Zatímco partaj na úterní zatýkání již zareagovala, na schůzi krajského zastupitelstva připomínalo události posledních dnů pouze prázdné místo vedle hejtmanky. Problémy s ROP Severozápad se zastupitelé na schůzi odmítli zabývat – navržený bod z programu vyškrtli. Koudovo odvolání z místa náměstka potom nikdo nenavrhl – hejtmanka i další její náměstek uvedli, že neznají podrobnosti obvinění. Odvolání dosud nenavrhla ani opozice.

  • hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD): „Zastupitelstvo nemá relevantní informace z vyšetřování a vůbec co se v tuhle chvíli děje.“
  • náměstek hejtmanky Arno Fišera (ČSSD): „Pokud budeme mít závažné pochybení osobního charakteru na stole, tak budeme určitě uvažovat i o těchto možnostech, ale zatím nic takového nemáme, máme pouze obvinění, které bylo prezentováno v médiích.“

ROP zatím bez vedení

Prozatím zmražený je také další osud druhého zadrženého, šéfa Úřadu Regionální rady ROP Severozápad Pavla Markvarta. Výbor regionální rady se na dnešním jednání shodnul, že počká na rozhodnutí soudu, a výběrové řízení vyhlásí na jeho pozici teprve tehdy, pokud na něj bude uvalena vazba. „Ať bude, co bude, to, co se událo včera, nemá žádný dopad a nebude to mít dopad na fungování úřadu,“ zdůraznil další čelný představitel ROPu Jaroslav Komínek (KSČM).

Přidělováním peněz z Evropské unie v Regionu soudržnosti Severozápad (Ústecký a Karlovarský kraj) se policie zabývá už déle než rok. Policejní zásahy mají v poslední době dokonce pravidelný rytmus: 1. června, 3. července, 2. srpna a teď 4. září. Proběhl také státní i evropský audit přidělených dotací, výsledkem bylo pozastavení přísunu evropských peněz do regionu. Obnoven dosud nebyl, ROP tak nemůže vypisovat výzvy ani vyplácet peníze na probíhající projekty. Krajům navíc hrozí, že budou muset část již získaných dotací vrátit. Pro oba kraje se má z evropských fondů rozdělit celkem 19 miliard korun, z toho 16 miliard už zná své adresáty.