Pozemky pod cestou do Hrádku nad Nisou se vyvlastní. Kraj dal svolení

Hrádek nad Nisou (Liberecko) - Krajský úřad Libereckého kraje potvrdil rozhodnutí o vyvlastnění pozemků Jitky Pourové, která dosud blokovala dokončení silnice I/35 od Bílého Kostela do Hrádku nad Nisou na Liberecku. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) už také podalo návrh na změnu zápisu v katastru nemovitostí. Kdy bude stavba pokračovat, ale zatím není jasné, ředitelství totiž ještě nemá na poslední úsek stavební povolení.

„Na tento úsek je k dnešnímu dni vydáno pravomocné územní rozhodnutí. Jsme připraveni podat žádost o vydání stavebního povolení, čekáme pouze na doklad o vlastnictví. Nyní probíhají jednání se stavebním úřadem a v tento okamžik se nedá předjímat výsledek,“ uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Pokud vše proběhne bez komplikací a potřebná povolení se podaří získat do zahájení stavební sezony v příštím roce, mohla by být silnice do konce roku 2013 hotová.

Komunikace, která zrychlí cestu k hranicím s Polskem a Německem, přitom měla být podle původních plánů hotova už loni v říjnu. Dokončení bezmála dvoukilometrového úseku od mostu ve Václavicích k obchvatu v Hrádku však zablokovala restituentka, která se nechtěla vzdát pozemků, a bylo proto nutné přistoupit k jejich vyvlastnění.

Místní věří ve zlepšení dopravy

Stavba silnice začala v květnu 2009. Na dokončení dvoumiliardového projektu čekají hlavně obyvatelé Hrádku a Bílého Kostela. „Pro Hrádek bude nový úsek zlepšením a zrychlením dopravního napojení na Liberec,“ řekl již dříve hrádecký starosta Martin Půta. V Bílém Kostele zase pomůže zklidnit dopravu. Důležitá je silnice hlavně pro nákladní dopravu, na trase přibývá podle Půty kamionů a ty mají v serpentinách nad Bílým Kostelem často problémy. „Hlavně v zimě tam přibývá nehod,“ dodal hrádecký starosta.

Silnice je součástí komunikace, která má v budoucnu region napojit na německou dálnici A4 a zrychlit cestu z Německa přes Polsko směrem do Česka a dál k jihu. Starostové příhraničních oblastí usilují o lepší silniční spojení už od 90. let minulého století. Prioritou je projekt zejména pro německou stranu, i proto silnici v Polsku z velké části financuje. Přeložka silnice I/35 je posledním úsekem na české straně a bude dlouhá zhruba 7,6 kilometru. Celý tah by měl být hotov v roce 2013.