Škoda Auto chce rozšířit závod, pozemky ale koupila jiná firma

Hradec Králové - V Kvasinách na Rychnovsku je ohrožena investice v řádech miliard korun. Jeden ze závodů automobilky Škoda se chce rozšířit, ale nemůže. Nové lakovně a dalším provozům v tom brání soukromý pozemek. Koupil si ho podnikatel, který tam plánuje postavit továrnu na vrtulníky. Původně měl stavět jinde, ale zastupitelé ho tam nepustili. Proto odešel k automobilce, ale tím její rozvoj zablokoval.

V cestě rozšíření automobilky stojí dva a půl hektaru Petra Nehery. Parcelu si koupil jako náhradní právě pro továrnu na vrtulníky. Hned u plotu automobilky. „Rozvoj škodovky blokuje obec Kvasiny, která nám neumožnila vrátit se na naši původní plochu,“ říká Nehera.

„Jsme ochotni přesunout záměr firmy na výrobu vrtulníků do původní lokality, ale chybí nám jistota, že dojde k uvolnění jejich pozemků pro automobilku,“ tvrdí radní Kvasin Alice Horáková.

Podnikatel Nehera tvrdí, že k automobilce ho poslala radnice, proto si tam pozemek koupil. Obec to ale popírá. Továrna se o parcely pro svůj rozvoj prý začala zajímat pozdě - až po něm. „Ta situace nemusela nastat, kdyby si Škoda Auto vykoupila svoje pozemky před územním plánem,“ říká.

Automobilka pohrozila, že několikamiliardovou investici přesune do ciziny. Zastupitelé jsou ochotni se sejít na mimořádném jednání a o problému znovu hlasovat.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)