Nová naděje pro olomoucké Středoevropské fórum

Olomouc - Muzeum umění v Olomouci má znovu naději, že uskuteční svůj unikátní projekt Středoevropského fóra. Při pondělní návštěvě Olomouce mu ji dal ministr kultury Jiří Besser. Za tři roky totiž měla ve městě vzniknout ojedinělá expozice mapující výtvarné umění střední Evropy. Ministerstvo kultury ale projekt v lednu zamítlo a Olomouc tak nezískala potřebnou půlmiliardovou dotaci z Evropské unie.

Měla to být ojedinělá expozice výtvarného umění střední Evropy s badatelským centrem. Navíc v architektonicky odvážně řešené budově. Teď je jisté, že projekt má podporu. V jaké podobě ale skutečně vznikne, na to nedokázal nikdo odpovědět. „Co bylo, to bylo. Na ministerstvu kultury je nové vedení a já bych chtěl navázat na tu dobrou práci, kterou rozvinul ředitel Zatloukal,“ řekl ministr kultury Jiří Besser. „My jsme v té soutěži neuspěli ne proto, že bychom to udělali všechno špatně, ale proto, že to prostě bylo proti pravidlům, což nám nebylo nikdy ministerstvem kultury, tedy předchozím vedením, sděleno,“ tvrdí ředitel Muzea umění Olomouc Pavel Zatloukal.

Projekt přepracovat, hledat úspory i nové finanční zdroje. To byla slova, která po schůzce skloňoval ministr nejčastěji. Konkrétní zadání, jak dál postupovat, ale ředitel muzea nedostal. „To neví pravděpodobně nikdo na této planetě, jakým způsobem dál, to neví ani ministerstvo. Budou prostě hledat a zkoumat,“ myslí si Pavel Zatloukal. „Je tam snaha vytvořit jakýsi expertní tým, který by našel cestu, jak pro tento projekt, který hodnotí všichni obsahově jako kvalitní a špičkový, najít formálně, procedurálně cestu, jak by tu podporu mohl získat,“ věří primátor města Olomouce Martin Novotný.

Projekt připravovalo muzeum umění čtyři roky. Muzeum už například zaplatilo 23 milionů korun za výkupy pozemků a 21 milionů za výkupy výtvarných děl. „Pan ministr nabídl osobní návštěvu na ministerstvu, kde bychom se mohli seznámit s připravovanými kroky ohledně financování, my toho samozřejmě využijeme,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík. Projekt fóra pohřbila expertní skupina ministerstva kultury 19. ledna. Podle ní zakládá tzv. veřejnou podporu a mohl by tak konkurovat podobným institucím v Evropské unii. Takové argumenty ale vedení muzea umění odmítá.

  • Projekt nového muzea autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2260/225905.jpg
  • Projekt nového muzea autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2260/225906.jpg