Zloději kovů rozkradli dostihové závodiště v Mimoni

Mimoň - Přes dvě a půl tuny železa zmizelo z dostihového areálu v Mimoni. Zloději kovů poškodili tribunu natolik, že provozovatel musel zrušit dostihy a závodiště zavřít. Podobná věc se nestala poprvé a majitel teď zvažuje, jestli se mu vůbec vyplatí vybavení pořád dokola opravovat. V sázce je budoucnost celého dostihového sportu, který má v Mimoni dlouhou tradici.

Nejprve zmizel plot, který měl dvanáctihektarový areál chránit, pak se zloději kovů zaměřili na tribunu. Narušili statiku hlediště, a to hrozilo zřícením i s diváky, majitel proto musel závodiště pro návštěvníky zavřít. Areál teď využívá jen pro tréninky. Škoda se vyšplhala na 200 tisíc korun. „Co se dá sebrat, seberou. I když je to přivařené, tak to utrhnou,“ konstatuje na adresu zlodějů vedoucí místního hřebčína Miroslav Zimola. 

Policie zatkla přímo v areálu trojici mužů. Prokázala jim ale jen část krádeže. „Také jsme zajistili v jedné výkupně sběrných surovin zhruba 380 kg kovové tyčoviny, nicméně větší část materiálu jsme zatím nedohledali,“ uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Majitel areálu Zbyněk Pulec, který vlastní i mimoňský hřebčín, teď zvažuje, zda do dalších oprav investovat. „Jestli se to bude opakovat, tak už se asi pokoušet nebudeme. Dostihy nás vždycky stály peníze, nikdy jsme na nich nic nevydělali. K tomu ještě takovéhle ztráty, to už nejde,“ říká Pulec.

Pomoc nabízí město, nechce, aby tady dostihový sport zanikl. Areál je jediný v kraji a závody tu mají dlouholetou tradici. „Mimoň byla několikrát vysídlena, takže přišla o všechny tradice. Dostihy jsou jedna z mála věcí, které se podařilo oživit,“ vysvětluje starosta František Kaiser. Nejbližší dostih se tu měl uskutečnit v říjnu, už teď je ale jasné, že se do té doby tribuna opravit nestihne. Všichni věří, že se sem dostihy vrátí příští rok.