Historický mostek v Českém Krumlově se přestěhuje

Český Krumlov - Ministerstvo kultury souhlasí s přemístěním historického mostu v Českém Krumlově. Pět let trvající dohady o jeho budoucnosti se chýlí ke konci. Přes klenutý most z 18. století vede cesta pro pěší a denně přes něj přejdou stovky lidí. Proti stěhování dlouhodobě protestuje občanské sdružení „Obec památkářská“. Vodohospodáři projekt protipovodňových opatření na Polečnici už zpracovali. Hodlají vybudovat nové vyšší břehy a odstranit nánosy z koryta. Úpravy si vyžádají 160 milionů korun.

„Přemístění mostku je z památkového hlediska v pořádku,“ potvrdil mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar. Podle plánů vodohospodářů se posune do strany asi o deset metrů. Nebude už stát v korytě. Památku by navíc měla chránit nová opěrná zeď. „Jediné bezpečné řešení je vymístění mostku z profilu toku,“ uvedl ředitel Povodí Vltava Zdeněk Zídek.

Radnice rozhodnutí uvítala. Má už v záloze připravenou i další variantu, tedy otočení mostu o 90 stupňů. Most by pak stál přímo u břehu. „Pro mě je to obrovská úleva. Mohlo by dojít k tomu, že majetky pod mostkem nebudou v nebezpečí,“ míní starosta Českého Krumlova Dalibor Carda (ČSSD).

Reportáž Aleše Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Výhrady ale mají zástupci českokrumlovské památkářské obce. Ti chtějí, aby most zůstal stát na místě. Podle nich není zásadní překážkou. „Přemístění je naprostý nesmysl. Je to zbytečnost a v podstatě i mrhání veřejnými prostředky,“ domnívá se předseda Památkářské obce českokrumlovské Zbyněk Dočkal. Ministerstvo o jejich připomínkách teprve rozhodne. „Výsledek by mohl být znám za jeden měsíc,“ uvedl Cieslar.

Přesunutí mostku
Zdroj: ČT24