Týden po změnách v MHD: Posílí linka 138, midibus 101 nahradí autobus

Praha - Nový systém pražské MHD po týdnu ostrého provozu naplnil očekávání, uvedl to radní pro dopravu hlavního města Prahy Josef Nosek. Cestující se dočkají jen menších úprav. Dopravní podnik čeká na začátku příštího roku zevrubné vyhodnocení systémových změn, které proběhne na základě průzkumu dopravce z listopadu a prosince. Cestující si stěžovali například na špatné spojení sídliště Na Dědině nebo zácpy na páteřních linkách. Podle ředitele ROPIDu Pavla Procházky například už v tomto týdnu posílí autobusová linka 138 mezi Skalkou a Spořilovem.

Právě Záběhlic se podle Procházky týkala většina drobných připomínek ze strany Pražanů. Linka 138 proto už během tohoto týdne bude mezi sídlištěm Spořilov a metrem Skalka v ranní špičce jezdit s intervalem 10 minut místo současných 12. Posílení, i když spíše kapacitního, se bude týkat i změna na lince 101. Místo dosavadních midibusů tam budou jezdit standardní autobusy. Na zastávce Kavalírka město vybuduje přístřešek pro cestující, kteří v této zastávce nově často přestupují.

Pro tramvaje číslo 4 vznikne ve směru do centra zastávka na Čechově náměstí. Zlepšit by se měl i přestup na Strahově, kde od zářijové změny musejí cestující kvůli přestupu přecházet k jiné zastávce. Už minulý týden byly podle Noska posíleny ranní spoje ze sídliště Dědina, které vozí školáky.

Na informační linku dopravního podniku volalo minulý týden průměrně šest stovek lidí denně. Většinou potřebují poradit, asi pětina si ale stěžuje. Provozovatelé jsou přesto spokojeni, ale pár změn plánují. „Posílili jsme dva autobusové spoje, zřizujeme jednu zastávku tramvaje,“ řekl Nosek. ROPID zase chce na některých linkách posílit ranní špičku.

„Jsou to skutečně drobnosti, co se týče úprav jízdních řádů. Možná bych zmínil zlepšení návaznosti na vlaky v Uhříněvsi ve směru od Nedvězí a Kolovrat. Jízdní řád se tam posune o dvě minuty tak, aby ty vlaky v návaznosti lidem neujížděly,“ dodal ředitel ROPIDu dopoledne.

Josef Nosek
Zdroj: ČT24

Vyhodnocování výrazných změn v pražské dopravě je ale teprve na začátku. Už na přelomu listopadu a prosince proběhne mezi Pražany průzkum spokojenosti, do toho město navíc bude dál zkoušet vytíženost jednotlivých spojů. „Předpokládáme, že tato data dáme dohromady někdy do začátku prosince. Na přelomu února, března bychom chtěli mít komplexní výstup – včetně konkrétních čísel o úsporách,“ dodal Procházka.