Nehoda nákladního vlaku zastavila brněnský koridor

Adamov (Blanensko) – Ranní nehoda nákladního vlaku zcela zastavila železniční provoz mezi Brnem a Blanskem. Po obvyklé trase tak nemohou jezdit ani expresní vlaky z Brna do Prahy. Expresy a spoje Eurocity jezdí odklonem přes Havlíčkův Brod, za rychlíky a regionální vlaky je zavedena náhradní autobusová doprava.

Kdo se chce svézt expresním vlakem z Pardubic do Brna, má dnes smůlu. Zřejmě až do večera budou tyto spoje jezdit z Kolína do Brna po pomalejší trati přes Havlíčkův Brod – ta však má oproti hlavnímu koridoru přes Pardubice a Českou Třebovou výhodu, že je průjezdná. Jízdní doba expresních vlaků mezi Prahou a Brnem se tak prodlužuje ze zhruba 2,5 hodiny nejméně na tři hodiny.

Trať z Třebové do Brna stojí poté, co v Adamově vykolejil cisternový vagon, který jel v soupravě nákladního vlaku. Poškodil koleje a čtyři výhybky na nádraží. „V úseku mezi Adamovem a Brnem-Maloměřicemi došlo k samovolnému nakolejení cisterny a před Brnem-Maloměřicemi k jejímu opětovnému vykolejení a poškození dalších částí tratě. V důsledku vykolejení jsou poškozeny výhybky, pražce i upevňovadla,“ popsal mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Železniční správa zjišťuje, kde všude mezi Adamovem a Brnem je dráha poškozená. Zatím zůstane trať neprůjezdná, otevření alespoň jedné ze dvou kolejí očekávají železničáři večer. Příčinou nehody byla podle mluvčího Drápala pravděpodobně technická závada. Škoda, která na kolejích vznikla, je desetimilionová.

Z Pardubic nebo České Třebové do Brna lze dojet rychlíkem, ze kterého však musí cestující v Blansku přestoupit do náhradního autobusu. Náhradní doprava se týká také osobních vlaků linky S2 z Brna do Březové nad Svitavou.