Soutěž na dostavbu náchodské nemocnice je opět přerušena

Náchod – Soutěž na opravu a dostavbu náchodské nemocnice přerušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Předběžné rozhodnutí, kterým tendr pozastavil, vydal antimonopolní úřad již podruhé. I tentokrát si jeden z uchazečů stěžoval na podmínky.

Jaká budoucnost čeká náchodskou nemocnici, není vůbec jisté. Z plánované rekonstrukce se stalo téma pro nadcházející krajské volby. Pokud nebude do voleb podepsána smlouva, může dojít na opoziční záměry rekonstrukci nemocnice značně zredukovat.

Soutěž je nyní přerušena a jejími podmínkami se zabývá antimonopolní úřad. Stěžovala si na ně stavební firma Imos Brno. Již dříve byla soutěž přerušena kvůli podnětu dalšího zájemce o zakázku za 1,168 miliardy korun. Uchazečům se nelíbí, že kraj požaduje, aby účastníci za sebou měli stavbu alespoň tří budov za 800 milionů korun, z nichž nejméně dvě mají mít operační sály za 60 milionů. Takových budov v Česku mnoho není, firmy jsou tak nuceny hledat zahraniční partnery. Dalším omezujícím kritériem je i podmínka, že na stavbě musí působit tým úzce specializovaných odborníků, včetně zástupce biomedicínského inženýrství. O zakázku přesto bojuje sedm firem a sdružení.

Vlastimil Weiner k situaci kolem nemocnice (zdroj: ČT24)

Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc zadání soutěže hájí. „Není možné, aby ten projekt byl realizovaný firmou, která nemá zkušenosti, která není silná, u které nemáme my, jako dobří hospodáři, záruky, že ty záležitosti budou naplněny tak, abychom nepřišli o evropské dotace,“ uvedl. Minulý týden v Radiožurnálu také sdělil, že má region pro dostavbu nemocnice stavební povolení. Na náchodské radnici o tom ale nic nevědí. Kraj také soutěž vyhlásil jen pár dní před začátkem platnosti nového zákona o veřejných zakázkách a třikrát posunul termín odevzdání nabídek.

Celý projekt připravilo Centrum evropského projektování, servisní organizace kraje. Její ředitelkou je Klára Dostálová, která je zároveň dcerou vysokého manažera firmy Hochtief, která se ve sdružení s Metrostavem soutěže zúčastní. Dostálová oznámila střet zájmů a vyloučila, že by firma Hochtief mohla mít jakoukoli protekci.