Litoměřice se chtějí vyhřívat zemským jádrem

Litoměřice – Zatím marně shánějí Litoměřice peníze na unikátní projekt komunálního vytápění. Teplo chtějí získávat z nitra země. Průzkum potvrdil, že systém, kdy se voda vháněná do podzemí ohřívá energií zemského jádra, může ve městě fungovat. Se žádostmi o dotaci, která by půlmiliardovou investici pomohla dokončit, ale radnice neuspěla.

Koupel ve vodě ohřáté dva tisíce metrů pod zemí si už litoměřický starosta vyzkoušel. Současná hloubka průzkumného vrtu však nestačí, na potřebných sto padesát stupňů se voda ohřeje až pět tisíc metrů pod zemí. „Je to pilotní projekt, kde nikdy dopředu nevíte, na co narazíte,“ uvedl starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (ODS).

Přísun evropských peněz zabrzdily problémy se schvalováním stavby. Litoměřice také nebyly schopny zaručit množství energie, kterou geotermální vrt vydá. „My se nemůžeme zavázat. Co bude v pěti kilometrech, nikdo neví,“ prohlásil místostarosta města Karel Krejza (ODS) a mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová doplnila: „Město Litoměřice nám předložilo žádost o dotaci bez územního rozhodnutí s nabytím právní moci. Žádost byla vyloučena.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Konec odvážného projektu to ale podle litoměřických radních rozhodně neznamená. „Někdo musí začít. My jsme začali, tak bychom to měli dotáhnout do konce,“ potvrdil člen zastupitelstva města Litoměřice Václav Knotek (KSČM). Litoměřice teď chtějí projekt prosadit do evropských programů podporujících vědecký výzkum. „Je v možnostech České republiky, aby takový program byl domluven,“ dodal místostarosta Krejza.

O pětikilometrový vrt stojí i čeští vědci. A to i v případě, že by získaná energie na vytápění města nestačila.