Zateplení paneláků rozdělilo českobudějovickou radnici

České Budějovice – Ostrý spor vypukl mezi ODS a magistrátní koalicí v Českých Budějovicích. Občanští demokraté obvinili vedení města, že diskriminuje menší firmy. Odkazují na dvě stavební zakázky, kterých se mohou účastnit jen ty s obratem přes 100 milionů korun ročně. Vedení města ale takové obvinění odmítá. Jednou z hlavních priorit všech měst, která se musí vypořádávat s masovou výstavbou panelových sídlišť v minulých desetiletích, je jejich oprava a regenerace. S modernizací mohou pomoci evropské peníze. Nedobrý stav panelových domů by mohl znamenat také postupný zánik sídlišť.

Zateplování paneláků a úpravy veřejných prostranství, očekávaná cena něco přes 40 milionů korun. Tak vypadá jedna ze dvou zdánlivě menších veřejných zakázek, které ODS ostře napadá. Jedna z podmínek pro to, aby se o ně mohly stavební firmy ucházet, totiž zněla: roční obrat minimálně 200, respektive 150 milionů korun. „Udělat 150 milionů korun za tři účetní období v každém roce, takových firem je v Českých Budějovicích a okolí jako šafránu,“ uvedl opoziční zastupitel a bývalý náměstek primátora Českých Budějovic František Jelen (ODS), stávající náměstek primátora Kamil Calta (TOP 09) však namítá: „Zakázka se musí uskutečnit do čtyř měsíců a musíme si být jisti, že ta firma to dokáže zvládnout.“

Magistrát v jednom případě hranici pro účast ve výběrovém řízení soutěži snížil. Výběrového řízení se mohou účastnit firmy s obratem 120 milionů. Také díky tomuto kroku se podle vedení města přihlásila řada zájemců. „Podle mých informací se do této zakázky přihlásilo více než 20 firem,“ dodal náměstek Calta. Rozhodující slovo v českobudějovickém sporu bude mít pravděpodobně až antimonopolní úřad. Celý spor však velmi komplikuje jeden fakt: Hraje se tu o evropské dotace. „Pokud Úřad na ochranu hospodářské soutěže takové pochybení shledá, mohlo by to vést až k odebrání celé dotace,“ prohlásil mluvčí ROP Jihozápad Adam Kotalík.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Shodou okolností si na údajná diskriminační kritéria stěžoval i velmi konkrétní anonymní dopis, který loni dostali jihočeští politici. Stále ještě jej prověřuje protikorupční policie.

Zateplovací práce na základních školách v Sezimově Ústí
Zdroj: ČT24