Soud zakázal odstavení čističky ve Dvoře Králové

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) - Okresní soud v Trutnově vydal předběžné opatření, kterým zakázal provozovateli soukromé čističky odpadních vod ve Dvoře Králové na Labem zastavit čištění městských splašků. Provozovatelská firma Litave hrozila, že kvůli sporu o cenu zastaví 16. září čištění. Město zároveň chystá výstavbu vlastní čističky s odhadovanými náklady 100 milionů korun. Informoval o tom místostarosta Jan Bém (ODS).

Město zatím za čištění platí do soudní úschovy zálohu 1,67 milionu korun měsíčně. Radnice požadavky provozovatelů na více než dvojnásobné platby odmítá a argumentuje tím, že dosud nepředložili podrobnou kalkulaci ceny. O adresátovi záloh bude 13. září jednat zastupitelstvo. „Jde o to, zda platit vlastníkovi čističky firmě Evorado Import, nebo novému provozovateli ČOV, firmě Litave,“ vysvětlil Bém.

Město chce vlastní čističku

Dvůr Králové nad Labem se chce problému s čištěním definitivně zbavit výstavbou vlastní čističky. „Město už podalo žádost o stavební povolení a také žádost o dotaci na Státní fond životního prostředí,“ uvedl Bém. Radnice přitom uvažuje, že by se do stavby pustila i v případě, že by dotaci nezískala. Pokud by šlo vše hladce, mohla by nová čistička stát v roce 2015.  

Spor o cenu čištění mezi městem a provozovateli čističky trvá šest let a zatím bez závěru jej řeší státní úřady i soudy. Spor vyvrcholil letos v únoru, kdy předchozí provozovatel, firma WWTP DKNL, na více než dva dny přerušila čištění a splašky tekly do Labe. V srpnu město na návrh firmy WWTP DKNL na čas skončilo v exekuci. Radnice exekuci zatím oddálila tím, že složila pět milionů korun na takzvanou jistotu v exekuci.