Stavba libereckých lázní je předražená o 50 milionů, tvrdí Baxa

Liberec – Liberecký opoziční zastupitel Jaromír Baxa (Změna pro Liberec) přišel s tvrzením, že kontroverzní zakázka na výstavbu historických lázní v Liberci je předražená o 50 milionů korun. Baxa se odvolává na výsledky auditu, který si nechala vypracovat Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod. Liberci prý proto hrozí, že bude muset vrátit dotaci.

Dokument regionální rada zaslala na liberecký magistrát. Auditorská firma v něm dospěla k závěru, že cena zakázky by při správně vedeném výběrovém řízení neměla přesáhnout 278 milionů korun. „Auditorská firmy je přitom přesvědčena, že by cena zakázky při soutěži, zaměřené na dosažení rozumně úsporné ceny, nepřekročila částku 250 milionů korun. Lázně byly vysoutěžené firmou Chládek a Tintěra za bezmála 300 milionů,“ uvedl Baxa. Podle auditorů se v podkladech prolíná snaha o maximální možnou cenu, protože u většiny jednotlivých položek jsou použité nejvyšší možné ceny.

Rekonstrukce lázní patří spolu s přístavbou bazénu ke kontroverzním zakázkám, které vedly loni na jaře k rozpadu liberecké radniční koalice vedené Změnou pro Liberec. Obě akce připravilo předchozí vedení radnice v čele s ODS a vypsalo i soutěž na dodavatele. Nově zvolená reprezentace v čele s Janem Korytářem ze Změny pro Liberec pak na začátku loňského roku zakázky vyhodnotila a vyhlásila vítěze, Korytář ale nakonec odmítl smlouvy podepsat. Argumentoval dvěma právními posudky a zprávou protikorupční organizace Transparency International, podle nichž jsou smlouvy pro město nevýhodné. Nové vedení města přesto nakonec smlouvy s vítězi podepsalo.