V Oucmanicích je škola opravdu v přírodě

Oucmanice (Orlickoústecko) – Nové a pro městské děti zcela nezvyklé dovednosti si osvojí účastníci zvláštní školy v přírodě v Oucmanicích na Orlickoústecku. Děti se učí starat o hospodářská zvířata nebo vyrábět máslo.

Během týdenní školy v přírodě se děti učí nadojit mléko – nejprve pro jistotu nanečisto z gumových vaků – aby z něj potom vyrobili domácí máslo nebo sýr. Zaměstnanci statku je rovněž naučí, jak nakrmit které zvíře – školáci pobývají po boku oslů, koz nebo prasat.

Podle kantorů je pro výchovu dětí vyrůstajících ve městech návštěva oucmanického statku důležitá. „Souznění s přírodou se dětem v současné době odcizuje – počítače, mobily. Toto vracení k přírodě je pro děti největší devizou do života,“ shrnula učitelka mělnické ZŠ Jungmannovy sady Veronika Tesařová. Podle ředitele statku Miroslava Mikovce se leccos nového v Oucmanicích dozvědí i děti z venkova. „Zvířata znají, ale kontakt jim chybí,“ poukázal.

Kromě praktické výuky je součástí školních pobytů na statku také teoretická část – ekologická výchova. „Celý týden je zaměřen na hospodaření. Dostáváme se do minulosti, jak to bylo před sto lety. Děti se učí hospodařit s vodou, s odpady,“ přiblížila lektorka Kateřina Hanáková.

Během roku se na týdenních školních pobytech v Oucmanicích vystřídají stovky dětí ze základních a středních škol. O prázdninách zatím žádné kurzy neprobíhají. V budoucnu se to ale může změnit – občanské sdružení uvažuje o zavedení táborů pro rodiče s dětmi.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)