Kritika vedení NP přivedla na Šumavu zástupce EK

Vimperk – Na Šumavu přijela návštěva z Bruselu – dva členové Evropské komise přijeli poté, co si na činnost správy národního parku stěžovala řada nevládních organizací. Podle ministerstva životního prostředí se zajímali především o způsob, kterým vedení parku bojovalo s kůrovcovou nákazou v bezzásahových oblastech. Úředníci se setkali se zástupci parkové správy, jejích kritiků i se starosty šumavských obcí. Návštěva je dvoudenní, ve čtvrtek zástupci EK odcestují do Bruselu.

Stefan Leiner a Ctibor Kocman z evropského GŘ životního prostředí přijeli na Šumavu zjistit, proč si v Bruselu řada nevládních organizací stěžuje na činnost vedení místního národního parku. Co přesně je zajímá, ale nechtěli říct. „Pracovníci během cesty shromáždí podklady pro další rozhodování komise. Jednání je neveřejné a na programu není žádné setkání se zástupci sdělovacích prostředků,“ sdělil mluvčí zastoupení Evropské komise v Česku Martin Stašek. Správa NP s aktivisty pro úředníky připravili okružní jízdu po Šumavě, která začala v lokalitě Na Ztraceném.

Aktivisté ale nechtějí spojovat návštěvu z Evropské komise pouze se stížnostmi na kácení nakažených stromů v bezzásahových oblastech. Ekologové napadali i to, že správa parku otálela s vypracováním nového plánu péče. „Dva roky to tu bylo zcela proti legislativě Evropské unie bez plánu péče,“ poukázal profesor ekologie Univerzity Karlovy Pavel Kindelmann.

Mluvčí Správy NP Šumava Pavel Pechoušek:

„Přísně jsme hlídali dodržování všech našich i evropských pravidel a směrnic souvisejících s ochranou přírody.“

Vedení parku je ale přesvědčeno, že návštěva evropských úředníků nebude mít pro správu nepříjemnou dohru. „Předpokládáme, že se na vlastní oči seznámí s realitou smrkových monokultur a s tím, že naše postupy jsou dělány v zájmu ochrany přírody a zachování biotopů vzácných rostlin a živočichů,“ uvedl ředitel Správy NP Šumava Jiří Mánek.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

MŽP nepozvalo Vlašína ani senátory

Organizace návštěvy evropských úředníků vzbudila i rozepře. Hnutí Duha si stěžovalo, že na jednání s Leinerem a Kocmanem nebyl pozván ekolog a politik Mojmír Vlašín, který si na chování šumavské správy stěžoval. „Ministerstvo životního prostředí pozvalo na projednání 13 starostů, tři senátory i občanská sdružení, která nemají se stížností vůbec nic společného. Doktora Vlašína však ignorovali,“ řekl programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký. Vlašín však na jednání nakonec nechyběl, protože mu Hnutí Duha uvolnilo své místo.

Stěžovala si i druhá strana – pošumavští senátoři Jiřina Rippelová a Tomáš Jirsa. V článku Inkvizice přijíždí, který publikovaly Lidové noviny, tvrdí, že zástupci EK „již mají zadání, jaký bude výsledek jejich kontroly“. Oběma senátorům se také nelíbilo, že nebyli pozváni na jednání.