Správci českokrumlovské synagogy sehnali miliony na opravu

Český Krumlov - Židovská synagoga v Českém Krumlově přežije i další desetiletí. Díky 13,5 milionu korun, které správci na záchrannou rekonstrukci získali, se její zdi nezřítí. Hlavní část rekonstrukce v současnosti nabírá na obrátkách, stavebníci začínají právě s úpravou podmáčených zdí. Zástupci rozvojového fondu předpokládají, že opravenou synagogu otevřou v květnu 2012, kdy tady začíná zemská výstava. Po opravě bude sloužit duchovním setkáním, ale i koncertům a výstavám.

Bagry v zahradě synagogy se snaží dostat k základům, stavitelé k nim poté položí novou izolaci a znovu je zasypou. Materiál stěhují dělníci i dovnitř, začínají opravovat zničené podlahy, nové budou i rozvody. „Děláme drenáže, odvlhčení, kanalizaci, štěrkování, omítky,“ shrnul stavbyvedoucí Antonín Vychopeň. O oživení synagogy usiluje místní rozvojový fond, který také sehnal klíčových 13,5 milionu.

Bohoslužby se v synagoze konaly až do roku 1938. Obec čítala podle pamětnice Ruth Hálové na stovku dospělých. Po roce 1948 v synagoze dělníci vyráběli letecké modely, později sloužila také jako sklad divadelních kulis, v devadesátých letech tady přespávali bezdomovci. Po celou tu dobu sloužila zároveň jako trezor. Její zdi totiž ukrývaly tři tajné schránky, jejichž obsah vyzvedla před dvaceti lety žena s izraelským pasem, která si na radnici zapůjčila klíče. „Třeba se nám ještě podaří tohle tajemství rozkrýt a některé věci vrátit zpátky,“ doufá ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu Miroslav Reitinger.

Reportáže Aleše Hazuky a Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Také židovské památky na severu a východě Čech mají často pohnutou historii. Některé prošly obnovou a stávají se lákadlem po turisty. V Turnově vznikne dokumentární film o těch, které se nachází v Českém ráji. Představí synagogy a hřbitovy nejen v Libereckém kraji, ale i v Mladé Boleslavi nebo Jičíně.