Karlovy Vary povedou evropské lázně do UNESCO

Karlovy Vary – Tři západočeská lázeňská města – Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně – se znovu dohodla na společném postupu při snaze o zápis na seznam světového dědictví UNESCO. Bývalé vedení Karlových Varů totiž mělo k zápisu výhrady. Noví radní ale změnili názor a Karlovy Vary teď dokonce budou zastupovat dalších šest evropských měst. Zápis na Seznam světového dědictví UNESCO je pocta, o kterou usiluje velké množství států světa. Zápis by Lá­zeňskému trojúhelníku přinesl závazek o takto deklarované kulturní dědictví pečo­vat a zároveň by mohl také výrazně omezit možnost výstavby, především pak staveb s velmi spornou architektonickou úrovní.

Ministerstvo kultury přihlásilo Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně na seznam UNESCO před třemi lety. Města od té doby musí chránit lázeňská území před nevhodnými stavebními zásahy a vypracovat plán ochrany. „Je třeba udělat podrobný průzkum každého objektu v tom území, který jasně řekne, co je zde cenné a co je méně hodnotné,“ uvedl náměstek primátora Karlových Varů Jiří Klsák (KOA). V Karlových Varech to v minulosti bylo s ochranou památek v některých případech sporné, při rekonstrukci historických domů jako Eboli, Saxonia nebo Quisisana často zůstávaly jen obvodové zdi. To by se teď mělo změnit, UNESCO ale podle radních neznamená pro investory zavedení nových pravidel. „Bude pouze důsledněji dodržován a kontrolován zákon, jinak legislativně se nemění nic,“ dodal Jiří Klsák a primátor města Petr Kulhánek (KOA) doplnil: „Je pro nás logické, že tu kandidaturu jednoznačně podporujeme, protože vidíme pouze přínosy.“

Společně s českými lázněmi o zápis do UNESCO usiluje i dalších šest evropských měst. Například belgické Spa, francouzské Vichy nebo německý Baden-Baden. Jejich zástupci si teď Karlovy Vary zvolili za hlavního vyjednavače. „Bude to znamenat, že my budeme ti, kdo budou koordinovat jednotlivé kroky vůči centrále v Paříži,“ podotkl primátor Kulhánek.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Veškeré podklady pro kandidaturu na seznam UNESCO by měly být hotové do dvou let. Samotný zápis lázeňských měst se podle odhadů uskuteční v roce 2016.

Františkovy Lázně
Zdroj: ČT24/kazduvdvur.cz