Zavalenou ženu v Ústí našli hasiči mrtvou

Ústí nad Labem – Ženu, kterou záchranáři hledali od středečního odpoledne v ústeckém domě, kde se zřítil strop, našli až v noci mrtvou. V budově ve čtvrti Předlice, který měl být prázdný, byli v době neštěstí čtyři lidé. Dva muži stihli utéct, další ženu hasiči vyprostili živou po několika hodinách. Policie přitom podezřívá oba muže, že k neštěstí sami přispěli. Podle svědků je zajímaly železné traverzy. Město nyní připravuje kontroly dalších domů, kde by neměl nikdo pobývat.

Tělo pohřešované ženy našli hasiči před druhou hodinou v noci – téměř 13 hodin poté, co se do bytu propadlo asi pět až deset tun sutin. Podle mluvčího ústeckého magistrátu Karla Rouče město vědělo, že v domě, o který se majitel dlouhodobě nestará, jsou lidé, a snažilo se je vystěhovat. „Strážníci městské policie objekt často kontrolovali, naposledy tam byli v úterý. Dům ohradili páskou a lidi, kteří se v něm pohybovali, vyzvali k odchodu,“ uvedl mluvčí.

V Předlicích je více vybydlených opuštěných budov. Město nyní přepadly obavy, aby se situace neopakovala. Začala proto vlna kontrol, strážníci budou domněle opuštěné budovy kontrolovat a vyzývat jejich případné nelegální obyvatele k odchodu. Současně zjišťují, které domy jsou nejvážněji poškozené a hrozí u nich podobné zhroucení. Na nich se potom objevují varovné nápisy v češtině a také romštině. Ústečtí strážníci však připouštějí, že nové značky lidi bez domova neodradí.

Město uvažuje i o demolici zchátralých domů na vlastní náklady, které pak bude vymáhat po majitelích. Zbourání jednoho domu přijde až na 2,5 milionu korun. Městští politici akci přesto možná schválí. „Pokud na to budou peníze a zastupitelstvo to schválí, tak jsem pro, aby se ty nejhorší domy začaly snášet,“ řekl šéf ústecké ČSSD Arno Fišera. „V tuto chvíli budeme čekat na vyjádření statika,“ dodala mluvčí Magistrátu města ústí nad Labem Romana Macová. Většina starousedlíků se shoduje, že vybydlené domy je třeba zbourat.