Opravu poškozeného holešovického domu zaplatí developer

Praha – Bytový dům v komplexu Prague Marina v holešovickém přístavu, který měl na jaře problémy se statikou, opraví jeho developer do konce roku. Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners, která zastupuje obyvatele domu, oznámil, že developerská společnost Prague Marina zajistí financování opravy, obyvatelé, kteří si od ní koupili byty, tak za zabezpečení svého domu nic nezaplatí. Část nákladů ponese i firma Metrostav, která dům stavěla.

Oprava by mohla být dokončena ještě letos. Žádost o stavební povolení už zpracovává stavební úřad Prahy 7. „Do konce roku bychom dodělali statickou část toho řešení s tím, že bychom odstranili i provizorní věže, které tam teď stojí,“ řekl ČT mluvčí Metrostavu František Polák.

„Společenství vlastníků jednotek (SVJ) neponese v souvislosti s opravou domu žádné náklady, způsob i samotné provedení opravy bude pod naší kontrolou a bude poskytnuta pětiletá záruka na opravu nosné konstrukce,“ řekl právník SVJ.

V části nového holešovického domovního bloku se na jaře deformovala asi čtvrtina sloupů, které dům podpírají. Hasiči proto evakuovali asi 30 lidí. Dodavatel stavby, společnost Metrostav, budovu provizorně zajistil kovovými vzpěrami a statik ji označil za stabilní a bezpečnou, obyvatelé se potom mohli vrátit. Vzpěry dům dosud drží. Problémy se týkaly pouze jednoho bytového domu, v němž je asi 150 bytů.

Podle odborných analýz havárii způsobil souhrn více faktorů. Jednak šlo o nevhodné technické řešení, chybné napojení betonové a ocelové konstrukce a také nebylo zohledněno přirozené tvarování betonu po dokončení stavby. K nim přispěl náhlý rozdíl teplot. O prohnuté nosníky v Prague Marině se zajímá i policie. Případ prošetřuje kvůli podezření z obecného ohrožení. Kriminalisté nyní čekají na vyhotovení znaleckých posudků.

Repoprtáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Bytový komplex Prague Marina vznikl v holešovickém přístavu, první obyvatelé v něm žijí od roku 2009. Domy vznikly podél ulice Jankovcova v oblasti bývalého vltavského nádraží. V dalších fázích výstavby chce společnost Prague Marina vybudovat i další bytové domy na tzv. kose přístavu mezi přístavním bazénem a hlavním ramenem Vltavy.