Překladiště kontejnerů v Malešicích znovu na pořadu dne

Praha - Projekt výstavby překladiště kontejnerů v Malešicích, který byl několik let u ledu, opět ožil. Občanská sdružení spolu s radnicemi Prahy 10 a 14 přitom proti překladišti roky bojují. Zřejmě lobbing investora však zapracoval u úředníků magistrátu a změna územního plánu pro překladiště se bez vědomí politiků i obyvatel Malešic dostala na program zastupitelstva.

„Absolutně nechápu, že Praha 10 nebyla vyzvána, aby své stanovisko k této změně předložila, protože to stanovisko je negativní,“ uvedl Milan Richter, starosta MČ Praha 10. „Tak, jak je to v tuto chvíli navrhováno, což je mimochodem i v rozporu s dopady na životní prostředí, jaké byly vydány v roce 2009, tak je to prostě absolutní nesmysl,“ uvedl Martin Moravec, zástupce sdružení Malešice pro lepší život.

„Dlouhodobá koncepce je, že hlavní město Praha má mít tři překladiště,“ uvedl Tomáš Hudeček, náměstek primátora, Magistrát hl. m. Prahy. Dodal, že komise Rady hlavního města Prahy považuje projekt za urbanisticky vyhovující.

Protestují i obyvatelé, bojí se hustší dopravy

Překladiště si nepřejí ani místní obyvatelé. Obávají se, že by v ulicích zhoustl provoz a denně jimi projížděly stovky kamionů a dodávek. „Jedna z podmínek byla, aby doprava byla napojena na ulici Průmyslovou, jenže z technických důvodů tato varianta nelze zrealizovat,“ uvedla Ivana Cabrnochová, radní pro životní prostředí, MČ Praha 10.

Úředníci to vidí jinak, investor prý s napojením na Průmyslovou ulici počítá. Navíc investor mohl už dávno stavět, pro větší část pozemku se územní plán měnil už před 12 lety. „Změna, o které se diskutuje, je mírné zvětšení tak, aby se tam vešla normová standardizovaná délka vlaku v EU,“ uvedl Kamil Kubiš, zástupce ředitele Útvaru rozvoje hl. m. Prahy. Zastupitelé navrhovanou změnu územního plánu nakonec smetli ze stolu, investora tím v realizaci překladiště zřejmě ale stejně nezastaví.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)