Romskou pouť provázela hudba i scénky ze života svatých

Olomouc - Na Svatém Kopečku u Olomouce se dnes sešli Romové z mnoha koutů naší republiky, aby se zúčastnili tradiční Romské pouti. Tuto akci pořádá již 14. rokem Středisko Khamoro pro etnické menšiny Charity Olomouc. Na pouti nechybí mše, scénky ze života svatých ani hudba.

Program byl rozdělen na několik částí. Pouť začala dopoledne průvodem alejí ze Samotišek k bazilice Navštívení Panny Marie. Během cesty představili krátkými scénkami dobrovolníci z Charity Olomouc skutky jediného blahoslaveného Roma – Zeferina. V bazilice pak následovala mše, kterou sloužil romský kněž Vojtěch Vágai. „Myslím, že Romové mají velké dary v tom, jak žít jako rodina, že spolu drží a že dají na to, když lidé kolem nich jsou přátelští,“ řekl kněz.

Odpoledne vystoupila přerovská kapela Imperio, své umění předvedly také hudební a taneční soubory. Pořadatelé se každý rok snaží pouť něčím ozvláštnit. „Letos jsme nově umožnili lidem vést duchovní rozhovor s knězem nejen dopoledne v kostele, ale nově i při odpoledním programu na vyčleněném místě v ambitech,“ řekla organizátorka akce Jana Březinová.

Na romskou pouť se sjíždějí Romové nejen z Česka, ale také ze Slovenska. Přípravy jsou každoročně velmi náročné. Začíná se s nimi už tři měsíce před termínem konání akce.

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)