Opravy tramvají by se mohly ostravskému DP prodražit

Ostrava - Odboráři Dopravního podniku Ostrava se obávají případného vstupu strategického partnera do dceřiné společnosti Ekova Electric. Ta vyrábí tramvaje a trolejbusy. Podle odborářů by se pak jejich firmě mohly značně prodražit některé opravy, které si ještě loni dělal dopravní podnik sám. Ostravský primátor Petr Kajnar si ale myslí opak.

Společnost tak vydá na opravy 115 milonů korun, zatímco dříve to bylo jen sto milonů. „Už teď, když nám tato dceřiná společnost opravy provádí, tak to stojí o patnáct milionů více,“ potvrdil předseda odborů DPO Ivo Protivínský. „V případě vstupu strategického partnera ty ceny budou daleko vyšší, což se může negativně projevit třeba na ceně jízdného,“ dodal.

Vedení města ale obavy odborářů vyvrací. Tvrdí, že prodražování oprav v budoucnu zabrání výběrové řízení. Tímto způsobem si totiž začne dodavatele oprav dopravní podnik vybírat. „Dopravní podnik nikdy nemusel soutěžit, protože si své opravy dělal sám. Může se ukázat, že v okamžiku, kdy bude soutěžit, konkurence stlačí ceny na úroveň, o jaké se dopravnímu podniku ani nezdálo,“ tvrdí primátor Ostravy Petr Kajnar.

Letos by měl dopravnímu podniku zvýšené náklady na opravy vynahradit zisk jeho dceřiné společnosti. Ta se především zabývá výrobou tramvají a trolejbusů. Město ale počítá s tím, že by část akcií ve společnosti Ekova Electric mohl dopravní podnik prodat. S tím nesouhlasí odboráři. „Odborová organizace souhlasila s restrukturalizací za podmínky, že kontrola nad dceřinou společností zůstane dopravnímu podniku. Teď už víme, že do hry vstoupí strategický partner a mluví se o termínu kolem konce roku,“ říká s obavami předseda odborů Ivo Protivínský. Konzultanti najatí městem ale říkají, že pro dopravní podnik to bude výhodné. „Město prodá určitý podíl a peníze půjdou do dopravního podniku. Bude to velká finanční injekce, která podniku pomůže,“ uvedl poradce při restrukturalizaci DPO Valdemar Linek. Případný prodej podílu dceřiné společnosti ostravského dopravního podniku by museli schválit zastupitelé. Vedení města to s nimi chce začít projednávat už v únoru.

  • Grafika autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2297/229652.jpg
  • Výroba a opravy trolejbusů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2297/229653.jpg