Vandalové poškodili náhrobky na židovském hřbitově

Prudice - Židovský hřbitov u Prudic na Táborsku poškodili vandalové. Cennou kulturní památku připravili o pětinu náhrobků. Letos se jedná už o druhý podobný případ. Za poslední čtyři roky jich ale bylo už nejmíň sedm. Tentokrát vandalové způsobili škodu přibližně za sto tisíc.

Ze sto padesáti náhrobků, které se na starém židovském hřbitově u Prudic dochovaly, jich vandalové zničili dvacet šest. Některé náhrobky jsou jenom vyvrácené, jiné úplně rozbité. „Důležitý je pro nás motiv činu a ten prověří i kriminalisté po linii extremismu,“ uvedl policejní mluvčí Miroslav Doubek.

Poškozené jsou výhradně mladší náhrobky z opracovaného kamene. Od roku 1938 se více než tři sta let starý hřbitov situovaný na vršku daleko od okolních obcí nepoužívá. „V dobách raného novověku, v 17. a 18. století, židé nemohli zakládat svoje hřbitovy v obci nebo poblíž obce. Tak i dnes jsou to místa odlehlá, není tam taková veřejná kontrola,“ podotkl historik Jakub Smrčka.

Na poničení hřbitova se většinou přijde pozdě

Pravděpodobnost, že vandaly nebo zloděje někdo uvidí, je malá a výsledky jejich návštěvy se obvykle zjistí až s velkým zpožděním. „Ke skutku mělo dojít v době uplynulých šesti až sedmi týdnů. Pro nás je teď důležité svědectví turistů, kteří sem zavítali, a samozřejmě žádáme i obyvatele okolních obcí,“ dodal Doubek. Židovské hřbitovy nejsou častým terčem útoků vandalů jen u nás. Stejné problémy se objevují i v sousedních zemích, třeba na Slovensku nebo v Maďarsku.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)