Lidé zachránili svou obec před exekucí

Ústí nad Labem - Vesnici Dobrné na Děčínsku hrozil zánik kvůli desetimilionovému dluhu. Aby ho odvrátili, začali místní pracovat pro obec ve svém volnu a zadarmo. Teď, po pěti letech, se radnice exekucí zbavila. Přišla ale o většinu majetku.

Na začátku exekutor zastavil všechno, co patřilo obci. Radnice zůstala zamčená, veřejné osvětlení zhaslo. Lidé to ale nevzdali. Aby bylo v zimě čím topit v mateřské školce, darovala jedna z obyvatelek strom a na polínka ho nasekali rodiče dětí. „Chci, aby měly děti v zimě teplo, takže jsem neměl problém s tím souhlasit a přijít pomoc,“ vysvětluje obyvatel Dobrné František Hoffman. 

Místní zadarmo vydláždili i chodník nebo se složili na hračky. Učitelky vymalovaly třídy. „Když probíhala revize elektřiny, aby školka mohla začít fungovat, tak jsme se my tři zaměstnanci složili a zaplatili jsme to,“ popisuje situaci ředitelka mateřské školky Jindřiška Dostálová. 

Před časem sousední Děčín nabídl, že zaplatí všechny dluhy, pokud se vesnice stane jeho součástí. Lidé se ale samostatnosti vzdát odmítli. „Já si myslím, že samostatnost určitě stojí za to, protože vzdát se jí, je úplně to poslední,“ potvrzuje rozhodnutí obce František Hoffman. 

Dobrná ale ztratila v exekucích desítky pozemků. Například Miluši Vodrážkové kvůli tomu nepatří vstupní cesta k jejímu domu a kus zahrady. „Budu jednat s právníkem a doufejme, že to dobře dopadne,“ naznačuje Miluše Vodrážková. „Některé dnes exekucí zablokované pozemky už měli zakoupené místní obyvatelé, ale nebylo to dořešeno vkladem na katastr,“ upozorňuje starostka Dobrné Libuše Šrámková. 

Dobrná také přišla o pozemek, kde je vrt, který nutně potřebuje ke stavbě vodovodu. Starosta, po kterém desetimilionový dluh zůstal, dostal u soudu pětiletou podmínku. Proti rozsudku se odvolal.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)