Moravskoslezský kraj už má krizový plán pro své nemocnice

Ostrava - Pokud se lékaři s vládou nedohodnou, začne v nemocnicích Moravskoslezského kraje od 10. února platit krizový plán. Nemocnice, které nebudou moci zajistit po 1. březnu akutní péči, přestanou přijímat pacienty a začnou je stěhovat tam, kde lékaři zůstali. Plán už schválili krajští zastupitelé.

Ne osm, ale čtyři - takzvané územní nemocnice - to je základní kámen krizového plánu, který zastupitelům předložili moravskoslezští radní. Z lékařů, kteří výpověď nedali, sestaví jakési provizorní týmy. „Budeme se o pacienty snažit postarat, ale především v oblasti porodů to nebudeme schopni kapacitně zajistit a budeme chtít, aby nám to centrální vláda pomohla řešit,“ uvedl hejtman Jaroslav Palas. Hejtman také potvrdil, že nebude čekat do 1. března a krizové kroky zahájí podstatně dříve. „My skutečně 10. února zahájíme útlum, nebudeme nabírat nové pacienty na tato oddělení. Tyto pokyny ředitelé mají a bude to znamenat to, že ta oddělení prostě zůstanou zavřená,“ řekl hejtman.

To vše bude řešit krizový tým, ve kterém jsou zástupci všech nemocnic, záchranáři i úředníci. Krizový plán napadli opoziční zastupitelé za ODS. Podle nich se Moravskoslezský kraj do takové situace dostal vinou současné levicové krajské vlády. „Kraj má páky na to, aby omezil nákupy, případně korupci, která ve zdravotnictví a v jeho zřizovaných organizacích je a takto ušetřené peníze dal na platy zdravotníků,“ obul se do vedení kraje ostře opoziční zastupitel Ivan Týle. „To chci razantně vyloučit a pokud má pan Týle nějaké informace, měl podat trestní oznámení,“ reagoval Jaroslav Palas.

Zastupitelé se rozešli po čtyřiceti minutách s tím, že se znovu sejdou 23. února a budou diskutovat o analýze moravskoslezských nemocnic. V pondělí jí odevzdala firma RGM Medical. Původně se o analýze mělo diskutovat i na zastupitelstvu, hejtman ale tento bod stáhl z jednání. Proto, aby dal zastupitelům čas si analýzu pročíst. „Když jsem si prolistoval materiály, musím říct, že tam peníze utíkají, a velké peníze. Pokud se vytvoří tlak na dodavatele, tak se dá ušetřit až 300 milionů korun,“ myslí si Jaroslav Palas. „Já nemám mandát to komentovat, jenom mohu říct, že rezervy v této síti jsou,“ potvrdil jednatel RGM Medical Norbert Schellong. V jednom se hejtman s opozicí shoduje - obě strany věří, že krizový plán nemocnic platit nezačne, protože se obě strany dohodnou.

Lékařka
Zdroj: ČT24