Hradec chce finančně podpořit ztrátový Rock for People

Hradec Králové – Vyplatit pořadatelům ztrátového festivalu Rock for People milion korun a pomoct jim dostat se z dluhů se rozhodli radní Hradce Králové. Příspěvek za špatné počasí, které festival poškodilo, ale ještě musí schválit zastupitelé, kteří váhají a hlasování odložili. Chtějí totiž vidět účty.

Na největší hvězdu, skupinu Faith No More, přišly tisíce fanoušků. Vystoupení se však nekonalo, diváky vyhnalo počasí. Spolupořadatel festivalu Jiří Hlinka popsal, že byl spuštěn evakuační plán, návštěvníci se přesunuli do hangárů. Čtyřdenní festival s 50milionovým rozpočtem a návštěvou 30 tisíc lidí propršel a byl prý ztrátový.

Organizátoři po radnici chtějí, aby k dotaci 550 tisíc přidala ještě milion korun navíc. „Peníze budou využity na platby firmám, které se podílely na udržení areálu v chodu, například osvětlovací techniku,“ informoval Jiří Hlinka. Radní pro milion ruku zvedli. Pořadatelům jiných festivalů se podpora nelíbí. S kritikou přišel mimo jiné pořadatel festivalu Open Air Trutnov Martin Věchet.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Zastupitelé s podporou váhají. Náměstek hradeckého primátora Martin Soukup (ODS) se nechal slyšet, že by to mohl být nebezpečný precedens. Došlo by tak prý totiž k podpoře privátního projektu v momentě, kdy se mu nedařilo. Než zastupitelé rozhodnou, chtějí vidět účty, kolik festival dluží, kolik zaplatí pojišťovny a na co chce milionovou pomoc použít. Vedení radnice tvrdí, že pořadatel pohrozil odchodem z hradeckého letiště do jiného města. Tomu chce magistrát zabránit.