Do it youself prošel Prahou za zvuků romské hudby

Praha - Alternativního karnevalu Do it yourself, který se dnes konal v Praze, se zúčastnily dva tisíce lidí. Letošní devátý ročník upozorňuje na předsudky a sobectví společnosti. Vznikl jako reakce na skandál kolem festivalu CzechTek, kde před deseti lety zasahovala proti účastníkům policie.

V doprovodu 15 alegorických vozů dunících technem se davy mladých lidí v barevných maskách vydaly odpoledne od Libeňského mostu do Holešovic a k nábřeží. Devátý ročník karnevalu se koná pod heslem Všichni jsme cikáni! a Do it to someone else (Udělej to někomu), chce tak upozornit na předsudky a sobectví ve společnosti.     

V čele průvodu jel vůz polepený fotkami politiků s nápisem: „Říkal tady někdo cirkus?“. Další vozy byly vyzdobené jako pirátská loď, sanitka nebo obalené do maskáčoviny. Na otevřených korbách byly vyložené reprobedny, za pomalu jedoucími auty lidé tančili nebo šli s koly, kočárky a psy. Součástí karnevalu byly i koncerty romských hudebníků v Cross Clubu, vystoupil Mário Bihári a Gadjo.cz. Řada účastníků na sobě měla kostýmy, například koster, zdravotních sester nebo policistů. Náladu jim nezkazil ani odpolední déšť.    

Účastníci pochodu trasu několikrát měnili   

Barevnými kostýmy a maskami chtěli dát najevo svou příslušnost ke kultuře,„udělej si sám“ - trendu, který se začal v západní Evropě šířit na konci 60. let jako forma protestu proti konzumnímu způsobu života a estetické úrovni průmyslově vyráběných výrobků.

Na akci dohlížely stovky policistů. Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové zatím kvůli narušování veřejného pořádku předvedli jednoho člověka, druhého zadrželi kvůli držení omamných látek. Akce vznikla jako reakce na skandál kolem festivalu CzechTek, kde v roce 2002 zasahovala proti účastníkům policie. Karneval Do It Yourself měl veřejnosti ukázat tuto subkulturu bez předsudků.

Reportáž Magdaleny Rejžkové (zdroj: ČT24)